Βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να εμποδίσουν τη δημοπράτηση εκ μέρους της πορτογαλικής κεντροδεξιάς κυβέρνησης 85 έργων του Χουάν Μιρό.

Οι βουλευτές αυτοί θα αναλάβουν νομική δράση «προκειμένου να αποφασιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η ακύρωση της πώλησης των πινάκων», όπως υπογράμμισαν σε ανακοίνωσή τους.

Η δημοπράτηση των έργων του Καταλανού ζωγράφου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη στο Λονδίνο από τον οίκο δημοπρασιών Κρίστις, ο οποίος εκτιμά ότι η αξία των συγκεκριμένων έργων τέχνης ξεπερνά τα 36,4 εκατομμύρια ευρώ.

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πλέον εντυπωσιακές συλλογές του καλλιτέχνη που ποτέ δεν είχαν διατεθεί σε δημοπρασία», ανέφερε ο oίκος Κρίστις σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση της κυβέρνησης να εκποιήσει τη δημόσια περιουσία και να πουλήσει τα 85 έργα του Μιρό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ανθρώπους του πνεύματος. Ένα κείμενο το οποίο κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο με αίτημα τα έργα αυτά να παραμείνουν στην Πορτογαλία είχε συγκεντρώσει μέχρι πριν λίγες μέρες περίπου 9.000 υπογραφές.