Ένας εκατομμυριούχος από την Αγκόλα, ο Ρούι Κόστα Ράις, υπέβαλε στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας μια προσφορά για να αγοράσει τα 85 έργα του Καταλανού ζωγράφου Χουάν Μιρό, τα οποία πρόκειται να δημοπρατήσει ο οίκος Κρίστις τον Ιούνιο, όπως ανέφερε η εφημερίδα Diario economico.

Η απόφαση της κυβέρνησης της Πορτογαλίας να πουλήσει 85 έργα του Μιρό για να ενισχύσει τα ταμεία της χώρας είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους πολιτιστικούς κύκλους και τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση, η οποία προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να εμποδίσει την πώληση αυτή. Τα έργα αυτά περιήλθαν στην κατοχή του πορτογαλικού δημοσίου μετά την εθνικοποίηση το 2008 της τράπεζας BPN, στην οποία ανήκαν.

Ο Ράις, γιος Πορτογάλων μεταναστών, που έκανε περιουσία πουλώντας δημητριακά, πρότεινε να δώσει 44 εκατομμύρια ευρώ για τη συλλογή του Μιρό με την προϋπόθεση ότι αυτή θα εκτίθεται επί 50 χρόνια στην Πορτογαλία. Ο 46χρονος εκατομμυριούχος, που έχει επίσης ασχοληθεί με την παραγωγή ταινιών στο Χόλιγουντ, επέλεξε η συλλογή να εκτίθεται στο Πόρτο, από όπου κατάγεται η μητέρα του.

Ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις, που εκτιμά τη συνολική αξία των 85 έργων του Μιρό στα 36,4 εκατομμύρια ευρώ, αποθαρρημένος από τη δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Πορτογαλία, είχε αναβάλει στις αρχές Φεβρουαρίου τη δημοπράτηση των έργων του διάσημου ζωγράφου, όμως έχει προγραμματίσει μια νέα δημοπρασία για τον Ιούνιο.

Και αυτή όμως ενδέχεται να αναβληθεί εξαιτίας μιας νέας προσφυγής που έχει υποβάλει η πορτογαλική εισαγγελία, η οποία εκτιμά ότι τα έργα αυτά «αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας».

Μετά την ακύρωση της δημοπρασίας του Φεβρουαρίου, τα έργα του Μιρό επέστρεψαν στην Πορτογαλία και βρίσκονται στην κρατική τράπεζα Caixa Geral de depositos (CGD).