«Διαπολιτισμικές σχέσεις και νέες κοινοτικές ταυτότητες: Το Ανατολικό Αιγαίο, η Δυτική Μικρά Ασία και η Κύπρος στο κατώφλι της Εποχής του Χαλκού» είναι το θέμα ομιλίας της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Ουρανίας Κουκά, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014, και ώρα 19.00, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Στην ανακοίνωση της ομιλίας της η κα Κουκά αναφέρει: «Η μετάβαση από την Εποχή του Λίθου στην Εποχή του Χαλκού στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από δραστικές οικονομικές (παραγωγή ορείχαλκου), κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές δεν σημειώνονται ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές. Στο Αιγαίο και τη Μικρά Ασία η Πρώιμη Εποχή του Χαλκού ξεκινά γύρω στα 3200 π.Χ. και καλύπτει ολόκληρη την 3η χιλιετία π.Χ. Το ίδιο χρονικό διάστημα, η Κύπρος (η σημαντικότερη πηγή χαλκού της Μεσογείου) προβάλλει δύο πολιτιστικές φυσιογνωμίες, μια Χαλκολιθική και μια Πρωτοχαλκή, με την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού να ξεκινά μόλις στα 2400 π.Χ.

»Η διάλεξη θα επικεντρωθεί σε στοιχεία που συνθέτουν τις κοινοτικές ταυτότητες της Χαλκολιθικής και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στις πιο πάνω περιοχές, όπως η πολιτική οργάνωση, η κοινωνική δομή, πτυχές της οικονομίας, και ο προσωπικός και κοινωνικός συμβολισμός. Στη συνέχεια, θα διερευνήσει τους οικονομικούς, κοινωνικούς και ιδεολογικούς μηχανισμούς που οδήγησαν στην αλληλεπίδραση μεταξύ Κύπρου, Ανατολικού Αιγαίου και Δυτικής Μικράς Ασίας στη διάρκεια της 3ης χιλιετίας π.Χ.

»Μέσα από την παρουσίαση θα γίνει σαφές ότι υπήρχαν σταθερές επαφές ήδη από τις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ. Οι επαφές αυτές εγκαινιάστηκαν από την οικονομική ελίτ του Ανατολικού Αιγαίου και της Δυτικής Μικράς Ασίας –μεταλλοτεχνίτες-εμπόρους που αναζητούσαν νέες πηγές μετάλλων– πριν το 2400 π.Χ. και παγιώθηκαν μετά το 2400 π.Χ. από αιγαιο-ανατολίτες μετανάστες, οι οποίοι προώθησαν στην Κύπρο την αρχιτεκτονική, τα ταφικά έθιμα, την κεραμική τεχνολογία, τη μεταλλοτεχνία, και τον προσωπικό και κοινοτικό τους συμβολισμό.

»Τα νέα πολιτιστικά στοιχεία εξελίχθηκαν περαιτέρω στην Κύπρο, ανεξάρτητα από το Αιγαίο και τη Μικρά Ασία, και δημιούργησαν την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία του νησιού κατά την Εποχή του Χαλκού».

Μετά την ομιλία, που εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με τίτλο «Κυπριακό Σεμινάριο: Πρόσφατες εξελίξεις στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με στόχο την ευρύτερη προβολή της κυπριακής αρχαιολογίας στην Ελλάδα, θα ακολουθήσει σχολιασμός από τον καθηγητή Wolf-Dietrich Niemeier.