«Η παραγωγή και το εμπόριο κυπριακού χαλκού κατά την Εποχή του Χαλκού – νέα δεδομένα» είναι το θέμα ομιλίας της καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Βασιλικής Κασσιανίδου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014, και ώρα 19.00, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Στην ανακοίνωση της ομιλίας της η κα Κασσιανίδου αναφέρει: «Στους πρόποδες του Τροόδους, στον γεωλογικό σχηματισμό των λεγόμενων “προσκεφαλοειδών λαβών”, υπάρχουν πλούσια χαλκούχα κοιτάσματα εξαιτίας των οποίων η Κύπρος θεωρείται ακόμα και σήμερα μια από τις πλουσιότερες χώρες σε χαλκό παγκοσμίως. Χάρη στον ορυκτό και φυσικό της πλούτο η Κύπρος κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο εμπόριο του μετάλλου κατά την 2η χιλιετία π.Χ. Πρόσφατες ανασκαφές και μελέτες δείχνουν πως η παραγωγή χαλκού στο νησί ξεκινά ήδη από τα τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ. ενώ η εμπορική διακίνησή του στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ.

»Γραπτά τεκμήρια και αρχαιολογικά ευρήματα μας παρέχουν πληροφορίες για τη δυνατότητα του νησιού να ικανοποιεί τις ανάγκες των γειτονικών πολιτισμών σε χαλκό. Αρχαία κείμενα από θέσεις της Συρίας που χρονολογούνται στον 18ο αιώνα π.Χ. αναφέρονται σε χαλκό από μια χώρα με το όνομα Αλάσια, η οποία ταυτίζεται σχεδόν από όλους με την Κύπρο. Κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1050 π.Χ.) η παραγωγή και το εμπόριο χαλκού εντατικοποιούνται. Οι επιστολές του βασιλιά της Αλάσιας προς τον φαραώ της Αιγύπτου, που βρέθηκαν στο αρχείο της Αμάρνας και χρονολογούνται στα μέσα του 14ου αιώνα π.Χ., αναφέρουν την αποστολή 26 τόνων χαλκού στην Αίγυπτο μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα τριάντα χρόνια. Ανάλογη εικόνα μας δίνουν και τα δύο ναυάγια πλοίων που βυθίστηκαν φορτωμένα με κυπριακό χαλκό στις ΝΔ ακτές της Μικράς Ασίας. Ένα από αυτά, το πλοίο που ναυάγησε στο Uluburun στα τέλη του 14ου αιώνα π.Χ. μετέφερε 10 τόνους χαλκού, ο οποίος βάσει των αναλύσεων ισοτόπων μολύβδου προέρχεται από την Κύπρο.

»Στη διάλεξη αυτή θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα νέων ερευνών στο πεδίο, στο εργαστήριο αλλά και στις βιβλιοθήκες τα οποία μας βοηθούν να κατανοήσουμε την τεχνολογία και την οργάνωση της παραγωγής και του εμπορίου αυτού του σημαντικού φυσικού αγαθού, χάρη στο οποίο ο ηγέτης ενός τόσο μικρού και φαινομενικά ασήμαντου νησιού είχε το προνόμιο να προσφωνεί τον φαραώ της Αιγύπτου ως “αδελφό”».

Μετά την ομιλία, που εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με τίτλο «Κυπριακό Σεμινάριο: Πρόσφατες εξελίξεις στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με στόχο την ευρύτερη προβολή της κυπριακής αρχαιολογίας στην Ελλάδα, θα ακολουθήσει σχολιασμός από τον καθηγητή James D. Muhly.