Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Αρχιτεκτονική της Κύπρου» συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη (Κύπρου) και το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) στις 22-24 Νοεμβρίου 2013.

Πρόκειται για το πρώτο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο στην Κύπρο αυτής της θεματικής με τόσο μεγάλο αριθμό συνέδρων, από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και Τουρκοκυπρίων ακαδημαϊκών. Πληθώρα ακαδημαϊκών, ερευνητικών και επιστημονικών ιδρυμάτων και φορέων αντιπροσωπεύονται (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Φρέντερικ, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Τμήμα Αρχαιοτήτων, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεσσαλονίκης, Εφορείες Αρχαιοτήτων Ελλάδος, Βυζαντινό Μουσείο Κύπρου, Ινστιτούτο Κύπρου κ.ά.) με έγκριτους αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, πολιτικούς μηχανικούς, πολεοδόμους, συντηρητές, αναστηλωτές, οι οποίοι θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ερευνητικών τους προγραμμάτων και μελετών.

Μέσα από το συμπόσιο οι σύνεδροι θα αναφερθούν στην αρχιτεκτονική ιστορία της Κύπρου από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια έως την περίοδο της Αγγλοκρατίας, ενώ αρκετές ανακοινώσεις θα αφιερωθούν σε θέματα συντήρησης, αναστήλωσης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Παράλληλα, μέσα από τις ανακοινώσεις του Συνεδρίου θα αναδειχθεί η σημασία της προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και η ανάγκη ανάλογης προστασίας των μνημείων στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος, θα υπάρχει προσωρινή έκθεση βιβλίου με θέμα την αρχιτεκτονική της Κύπρου και φωτογραφική έκθεση της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας με θέμα την ιστορία και αρχαιολογία των 39 αυτών κοινοτήτων.

Το συμπόσιο, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου ευεργέτη της Κύπρου και πρώτου πρέσβη της Κύπρου στην Unesco, Αναστασίου Λεβέντη, θα πραγματοποιηθεί στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Μέγαρο Παλαιάς Αρχιεπισκοπής έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου).

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ