Πόσο ορατές είναι μέσα από την αρχαιολογία οι διαφορετικές ταυτότητες των προϊστορικών κατοίκων της Ανατολικής Μεσογείου;

Η πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα έχει εγείρει επίγνωση για τον πολλαπλό ρόλο του σώματος στην κατασκευή, την παράσταση, την εμπειρία και την «επικοινωνία» της κοινωνικής ταυτότητας. Το φυσικό σώμα και η αμφίδρομη σχέση του με τον υλικό πολιτισμό, καθώς και οι σωματικές πρακτικές και εμπειρίες αναγνωρίζεται σήμερα ότι υποστηρίζουν την κατασκευή και την ενσάρκωση κοινωνικών ταυτοτήτων. Σήμερα ερευνώνται θέματα όπως η δυναμική σχέση σώματος και υλικού πολιτισμού, η διάδραση μεταξύ του σώματος και του οικιστικού και ταφικού πλαισίου και τοπίου, οι εμπειρίες του βιωμένου σώματος, οι παραστάσεις του σώματος ως αναπαραστάσεις ενσαρκωμένων ταυτοτήτων μέσω ιδεαλιστικών εικόνων, στάσεων και χειρονομιών, και τέλος το βιολογικό σώμα ως ενεργητικό κοινωνικό στοιχείο στις ζωές των ανθρώπων του παρελθόντος.

Στα πλαίσια αυτά, το συνέδριο “Εmbodied Identities” (Λευκωσία, 11-12 Απριλίου 2010) στοχεύει στην εξερεύνηση του ρόλου που έπαιξε το σώμα στο να συνταχθούν όψεις της προσωπικής/μοναδικής και κοινωνικής ταυτότητας στην προϊστορική Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τον συνδυασμό θεωρητικών, μεθοδολογικών και πραγματιστικών απόψεων.

Όσοι επιθυμούν να παρουσιάσουν έργο τους μπορούν να στείλουν περιλήψεις (περ. 300 λέξεις) στο e-mail που αναγράφεται παρακάτω, μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2011.

Πληροφορίες

Μαρία Μηνά ( Πανεπιστήμιο Κύπρου)

Γιάννης Παπαδάτος (Ε.Κ. Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Σέβη Τριανταφύλλου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης)