Βρέθηκαν το 1995, μέσα σε τάφο, στο Δυτικό νεκροταφείο της Αμβρακίας κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών. Χρονολογούνται στην ύστερη ελληνιστική περίοδο (μέσα ή γ΄ τέταρτο του 2ου αι. π.Χ.).

Το σύνολο αποτελείται από επτά αγγεία, μικρότερων διαστάσεων (από 1,5 εκ. έως 10,5 εκ.) από τα κανονικά, κατασκευασμένα από πορτοκαλόχρωμο πηλό. Ο τάφος περιείχε την ταφή ενός μικρού κοριτσιού, επομένως αυτά θα πρέπει να ήταν τα παιχνίδια του.

Τα επτά πήλινα μικρογραφικά αγγεία επέλεξαν να μας παρουσιάσουν ως «Έκθεμα του Μήνα» για τον Νοέμβριο το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, σε βίντεο που φιλοξενείται στη σελίδα του Μουσείου στο facebook.

Τα κορίτσια στην αρχαία Ελλάδα μέχρι την ενηλικίωση τους έμεναν στο σπίτι, κοντά στη μητέρα τους και βοηθούσαν στις δουλειές του σπιτιού. Έτσι ετοιμάζονταν να γίνουν στο μέλλον και οι ίδιες σύζυγοι αλλά και μητέρες. Τα αντίγραφα των οικιακών σκευών εξυπηρετούσαν αυτόν ακριβώς το σκοπό. Οι νεαρές κοπέλες παίζοντας αντέγραφαν τον κόσμο των μεγάλων.

Τα αγγεία βρίσκονται στην αίθουσα Β του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).