Μια πήλινη πλαταγή (κουδουνίστρα) που βρέθηκε το 1999 στο οικόπεδο Δήμου (τμήμα του Δυτικού νεκροταφείου), κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών, επέλεξαν να παρουσιάσουν ως «Έκθεμα του Μήνα» για τον Δεκέμβριο του 2013 το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, σε βίντεο που φιλοξενείται στη σελίδα του Μουσείου στο facebook.

Η κουδουνίστρα βρέθηκε εξωτερικά ενός τάφου και χρονολογείται στην Ύστερη Κλασική περίοδο (2ο μισό του 4ου αι. π.Χ.). Ήταν διακοσμημένη με χρώμα και στην επιφάνειά της διατηρούνται ίχνη λευκού επιχρίσματος. Στη μία πλευρά υπάρχει οπή μέσα στην οποία έμπαινε η ξύλινη λαβή.

Η πλαταγή ήταν το πρώτο αντικείμενο με το οποίο έπαιζαν τα μωρά στην αρχαιότητα. Με τον ήχο που έκανε, καθώς την κουνούσαν, σταματούσαν τα κλάματα. Συνήθως ήταν κατασκευασμένη από πηλό ή μέταλλο. Πολλές φορές είχε το σχήμα χοίρου (γουρουνιού), ο οποίος συμβόλιζε την καλοτυχία. Πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο το παιδί θα έχει καλή τύχη.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι κουδουνίστρες είχαν και αποτροπαϊκό χαρακτήρα. Ο ήχος που παρήγαν μπορούσε να κρατήσει τα «κακά πνεύματα» μακριά από το μωρό.

Η συγκεκριμένη πλαταγή συντηρήθηκε στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και βρίσκεται στην Αίθουσα Β του μουσείου.

Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).