Στην πόλη της νίκης, Χριστίνα Μερκούρη (επιμ.), Πολυξένη Μπάρκα, Γωγώ Μερτή (βιβλιογραφική/αρχαιολογική τεκμηρίωση – συγγραφή σεναρίου), Πέτρος Χριστούλιας (σχέδιο – τελική διαμόρφωση διαλόγων), έκδ. ΥΠΑΙΘΠΑ – Γενική Γραμματεία Πολιτισμού – ΛΓ’ ΕΠΚΑ, Αθήνα 2012, 48 σελ.

ISBN 978-960-386-063-1

Μια ενδιαφέρουσα, ελκυστική και απολαυστική προσέγγιση της ιστορίας της Νικόπολης επιχειρούν οι δημιουργοί του κόμικ «Στην πόλη της νίκης», το οποίο έχει ενταχθεί στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου, στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ: «Εξοπλισμός αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης».

Η ιστορία εκτυλίσσεται στην ακμάζουσα Νικόπολη του τέλους του 2ου αι. μ.Χ., η οποία, μετά την ίδρυσή της από τον Οκταβιανό το 31 π.Χ., προσέφερε ευκαιρίες για οικονομικές, εμπορικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Κεντρικοί ήρωες είναι o Νικίας και ο Αριστόμαχος, οι οποίοι φτάνουν στη Νικόπολη για να συμμετάσχουν στους Ακτιακούς Αγώνες. Εκεί τους υποδέχεται ο ντόπιος Μένανδρος με την οικογένειά του.

Με ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο, οι δύο ήρωες περιπλανώνται στην πόλη, αντιλαμβάνονται τον τρόπο οργάνωσης και πτυχές της καθημερινότητάς της, και γνωρίζουν πρόσωπα της εποχής τους. Παράλληλα, με ένα άλμα στον χρόνο, επιστρέφουν στην περίοδο της ναυμαχίας του Ακτίου και μαθαίνουν τα πάντα γι’ αυτήν.

Το σενάριο έχουν γράψει οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Πολυξένη Μπάρκα και Γεωργία Μερτή, οι οποίες, όπως αναφέρει η προϊσταμένη της ΛΓ΄ ΕΠΚΑ Χριστίνα Μερκούρη στον πρόλογό της: «…ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με τη συγγραφή σεναρίου για κόμικ, ωστόσο κατόρθωσαν να αποδώσουν με παραστατικότητα, ζωντάνια, αμεσότητα και χιούμορ όλες τις πλευρές της ζωής στη Νικόπολη, παραδίδοντας σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες ένα ευχάριστο και συνάμα χρήσιμο ανάγνωσμα».

Η εικονογράφηση έχει γίνει από τον Πέτρο Χριστούλια, για τον οποίο η κυρία Μερκούρη γράφει: «Η συνδρομή του σκιτσογράφου κ. Χριστούλια στην τελική διαμόρφωση των διαλόγων του σεναρίου ήταν καθοριστική. Η εξαιρετικά πετυχημένη εικονογράφησή του απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο τη συνεκτική πολύχρωμη εικόνα της ρωμαϊκής εποχής, αναδεικνύοντας το κόμικ ως ένα ελκυστικό και ενδιαφέρον μικρό εγχειρίδιο για τη ζωή στη Νικόπολη κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους».

Το κόμικ κυκλοφορεί επίσης στα αγγλικά (απόδοση: Κυριάκος Χαρίτος) και στα ιταλικά (απόδοση: Γεωργία Χαϊδεμενοπούλου).