Στις «ΠΟΛ(Ε)ΙΣ» είναι αφιερωμένος ο φετινός εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Θέτουν προβληματισμούς και συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους στο σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους. Η πόλη «εκτίθεται» ως ένα ζωντανό και σε συνεχή εξέλιξη πολιτισμικό φαινόμενο σε κάθε του διάσταση.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας συμμετέχει και τη φετινή χρονιά στον εορτασμό με τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Αρχαίοι Οικιστές. Ένας αγώνας ρητορικής» που σχεδιάστηκε από τις αρχαιολόγους-μουσειολόγους Πολυξένη Μπάρκα και Γεωργία Πεταρούδα. Η δράση στοχεύει στην κατανόηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων για την επιλογή της θέσης ίδρυσης μιας αρχαίας πόλης· υλοποιείται σε δυο στάδια, αρχικά, στη σχολική αίθουσα, όπου μέσω εποπτικού υλικού δίνονται οι πρώτες πληροφορίες για τις δύο σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της περιοχής: την Κασσώπη και τη Νικόπολη. Στη συνέχεια, στο Αρχαιολογικό Μουσείο οι μαθητές, ως αρχαίοι οικιστές, μέσα από αγώνες ρητορικής θα εκθέσουν επιχειρήματα σχετικά με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την επιλογή της θέσης ίδρυσης της πόλης τους. Το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας θα κρίνει και τον νικητή, με έπαθλο μια εκδρομή και ξενάγηση στην πόλη της επιλογής τους! Η δράση απευθύνεται σε συμμαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, και ώρα 18:30, θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση στην Αίθουσα Α του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης σχετικά με την ίδρυση και δημιουργία της ομώνυμης πόλης.

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Πρεβεζάνου φωτογράφου Σπύρου Βαγγελάκη  με τίτλο «Ανθρώπων πόλ(ε)ις». Μέσα από το φακό του Σπύρου Βαγγελάκη παρουσιάζονται εικόνες  πόλεων και μνημείων ενώ παράλληλα αποτυπώνεται το ζωτικό ανθρώπινο στοιχείο. Η έκθεση θα διαρκέσει ένα μήνα και θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νικόπολης και την Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Τέλος, από την Προϊσταμένη της Εφορείας, Ανθή Αγγέλη, θα γίνει εισαγωγική παρουσίαση της θεματικής, ΠΟΛ(Ε)ΙΣ, των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

Η είσοδος στο Μουσείο τις δυο ημέρες εορτασμού της επετείου των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 23 και 24 Σεπτεμβρίου, θα είναι ελεύθερη για όλους.

Πληροφορίες: Πολυξένη Μπάρκα, Γεωργία Πεταρούδα, τηλ. 26820 89890 (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας) και 26820 89892 (Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης).