Στην υιοθέτηση μιας κοινής τουριστικής στρατηγικής για την προβολή των πολιτιστικών δρόμων της Ευρώπης μέσα στους οποίους ταξίδεψαν οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος αποσκοπεί διεθνής συνεργασία που προωθείται στο πλαίσιο σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος. Αυτό έγινε γνωστό στο 2ο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Velehrad (Βέλεχραντ) της Τσεχίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

«Οι “Ευρωπαϊκοί πολιτιστικοί δρόμοι των Αγίων Κυρίλλου και Μεθoδίου” αποτελούν μια εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία βασίζεται στις κοινές ιστορικές και θρησκευτικές καταβολές των ομόδοξων εταίρων μας στην Ευρώπη. Συνιστά επίσης μια σημαντική πρόταση στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μια περιοχή με πλούσια πολιτισμική και θρησκευτική κληρονομιά» αναφέρει με αφορμή τη συμμετοχή της στο συνέδριο η αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τζελίνα Μακραντωνάκη. Παράλληλα σημειώνει ότι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η συνεισφορά των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό των Σλάβων αποκτά ιδιαίτερο νόημα, καθώς η Θεσσαλονίκη είναι γενέτειρα των δύο ιεραποστόλων, γεγονός που οφείλουμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προτάθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ένα ακόμη πρόγραμμα ευρωπαϊκής συνεργασίας σχετικό με θέματα τουριστικής αξιοποίησης της πολιτισμικής και βιομηχανικής κληρονομιάς. Συζητήθηκε δε η χρήση ενός κοινού σήματος για τις δράσεις των περιοχών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, η θέσπιση κανόνων για τη χρήση του, όπως επίσης και η υιοθέτηση καλών πρακτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 1150 χρόνια από την αποστολή των Φωτιστών των Σλάβων, Κυρίλλου και Μεθοδίου, στη Μεγάλη Μοραβία της σημερινής Τσεχίας, όπου διοργανώνονται δράσεις από φορείς της πόλης.