Το διεθνές συνέδριο «Κύριλλος και Μεθόδιος: Το Βυζάντιο και ο κόσμος των Σλάβων» φιλοξενεί η πόλη της Θεσσαλονίκης στο  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έως τις 30 Νοεμβρίου 2013.

Πρόκειται –όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου– για το μεγάλο συνέδριο «μέσω του οποίου προσπαθούμε να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη σαν διεθνές κέντρο της αρχής της ανάπτυξης του σλαβικού –αν θέλετε– πολιτισμού».

Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 75 κορυφαίοι ερευνητές της σλαβικής ιστορίας και του πολιτισμού, από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να «φωτίσουν» το έργο των δύο Αγίων και τη σπουδαιότητά του.

Το συνέδριο διοργανώνεται και χρηματοδοτείται από το δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εορτασμών για το «Έτος Κυρίλλου και Μεθοδίου», 1.150 χρόνια από την αποστολή των δύο Θεσσαλονικέων Αγίων στη Μεγάλη Μοραβία με σκοπό τη διάδοση του Χριστιανισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Αιμίλιος Ταχιάος, επεσήμανε ότι οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος δημιούργησαν τον σλαβικό πολιτισμό στην Ευρώπη, αρχικά δίνοντας το αλφάβητο και στη συνέχεια με τις πρώτες μεταφράσεις των ευαγγελίων και στη συνέχεια άλλων πολλών κειμένων. Οι δύο Άγιοι «έδωσαν για πρώτη φορά αλφάβητο στους Σλάβους», σημείωσε ο κ. Ταχιάος.

Η διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου ανακοίνωσε ότι, από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013 και έως τις 2 Μαρτίου 2014, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα φιλοξενείται η φωτογραφική έκθεση, που περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, «Το φως των Γραμμάτων», για το έργο των δύο Αγίων. Η έκθεση παρουσιάζεται στο κοινό της πόλης από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη και το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η έκθεση δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτισμού του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας και το Ίδρυμα Elena και Ivan Dujčev, με αφορμή τη συμπλήρωση 1.150 χρόνων από την ιεραποστολή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και τη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου.

Στην έκθεση, εμπλουτισμένη με λεζάντες και στα ελληνικά, που θα φιλοξενηθεί στον άνω όροφο της πτέρυγας περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, παρουσιάζονται τα πιο πολύτιμα διακοσμημένα σλαβικά χειρόγραφα από τον 10ο έως τον 17ο αιώνα, τα οποία είναι σημαντικό «κομμάτι» της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και φυλάσσονται σε διάφορα μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα του κόσμου.

Επίσης, η κ. Τσιλιπάκου ανακοίνωσε ότι θα εγκαινιαστεί και μια άλλη φωτογραφική έκθεση που αφορά χειρόγραφα και παλαίτυπα από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Σερβίας.