Η Κροατία είναι μία χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Μεσογείου, της Κεντρικής και της Νότιας Ευρώπης, με πλούσια πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά. Ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος πριν από 13 αιώνες, αλλά ήδη αποτελούσε ένα αμάλγαμα ποικίλων γεωπολιτικών σχηματισμών, είτε με την παρουσία αρχαίων Ελληνικών πόλεων-κρατών, είτε, στη συνέχεια, ως επαρχία κατά τους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους.

Η Unesco, αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενέταξε κροατικές ιστορικές πόλεις στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτά τα μνημεία φιλοδοξεί να μας γνωρίσει η φωτογραφική έκθεση που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κροατίας και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, μια έκθεση που σφραγίζει την επίσημη είσοδο της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουλίου 2013.

Μαζί με φημισμένες θέσεις, όπως το Dubrovnik, το Split και το Εθνικό Πάρκο των Λιμνών του Plitvice, στην έκθεση παρουσιάζονται και άλλα σημαντικά ιστορικά μνημεία, όπως η Ευφρασιανή Βασιλική στο Poreč και το Stari Grad στο νησί του Hvar με την περιβάλλουσα αγροτική έκταση, που αποικίστηκε για πρώτη φορά τον 4ο αι. π.Χ. από την Πάρο και παρέμεινε έκτοτε σχεδόν αναλλοίωτη, γεγονός που αποδεικνύει τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κροατία κατά την αρχαιότητα.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον μνημειακό προθάλαμο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2013.