Απάντηση σε δημοσιεύματα που αφορούν τη λειτουργία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έδωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς με ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει ο κ. Κακαβάς: «Τους τελευταίους μήνες το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τόσο στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο όσο και στο Βιβλίο των Επισκεπτών του, δέχεται ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους επισκέπτες του, καθώς και για τις ποικίλες πολιτιστικές δράσεις που οργανώνει για το ευρύ κοινό, αδαπάνως για το Δημόσιο. Η περιοδική έκθεση “Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός” δέχεται διθυραμβικές κριτικές, έχει αγαπηθεί από το κοινό, απασχολεί συχνά με εκτενή εγκωμιαστικά δημοσιεύματα τον Τύπο, δέχεται καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε ηλικίας, Έλληνες και ξένους, ενώ υπάρχουν προτάσεις από μεγάλα μουσεία του κόσμου για τη μεταφορά της έκθεσης στις αίθουσες των περιοδικών τους εκθέσεων.

»Η διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα του Μουσείου και κυρίως το πλήθος των τουριστών επέβαλε επιτακτικά την ανάγκη λειτουργίας του σε διευρυμένο ωράριο, τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να εξασφαλιστεί το αναγκαίο, πολυάριθμο προσωπικό που απαιτείται, προκειμένου να είναι επισκέψιμο το σύνολο των αιθουσών του Μουσείου, που καταλαμβάνουν χώρο 9.000 τ.μ. Το προσωπικό που απαιτείται ώστε να λειτουργεί εύρυθμα το Μουσείο σε διπλή βάρδια (08:00-20:00) είναι ιδιαίτερα πολυάριθμο (περίπου 173 άτομα). Κατά τις πρόσφατες προσλήψεις φυλακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, δόθηκε προτεραιότητα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου με την πρόσληψη 40 ατόμων διευρύνθηκε το ωράριο λειτουργίας του (ισχύον: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη- Σάββατο 08:00-20:00 και Κυριακή 08:00-15:00). Καθοριστικής σημασίας είναι η ενίσχυση του φυλακτικού προσωπικού με την πρόσφατη πρόσληψη αρχικά 20 ακόμα ατόμων μέσω Μ.Κ.Ο. Έτσι οι περισσότερες αίθουσες του Μουσείου είναι ήδη ανοιχτές για το κοινό, ενώ αυτές που παραμένουν μη προσβάσιμες θα ανοίξουν με τα 20 ακόμη άτομα, που μελλοντικά θα προσληφθούν μέσω Μ.Κ.Ο.

»Ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας καθημερινά δείχνει θερμό ενδιαφέρον και συντονίζει όλες τις προσπάθειες και ήδη έχει αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της λειτουργίας του μεγαλύτερου και σημαντικότερου Μουσείου της χώρας μας στην πληρότητά του. Καθημερινά, επίσης, συνεργαζόμαστε προκειμένου στο άμεσο μέλλον να ολοκληρωθεί η πρόσληψη όλου του απαιτούμενου εποχικού προσωπικού, που θα προσφέρει στους πολυάριθμους επισκέπτες του τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση και στις 64 αίθουσες του Μουσείου».

Ο κ. Κακαβάς καταλήγει στην ανακοίνωσή του: «”Ουκ εν τω πολλώ το ευ” διακήρυσσαν οι πρόγονοί μας θέλοντας να τονίσουν ότι η ποσότητα δεν είναι πάντα συνυφασμένη με την ποιότητα, ιδανικό βέβαια θα ήταν να συνυπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να σας μεταφέρω το σημείωμα στο Βιβλίο Επισκεπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της κας Antonella Alba Tarozzi, Ιταλίδας επισκέπτριας: “Είμαστε από την Μπολόνια της Ιταλίας. Είχαμε το προνόμιο να επισκεφτούμε το ωραιότατο Μουσείο σας, το οποίο μας παρουσιάστηκε από μια ξεναγό με πολλές γνώσεις. Αυτό μας επέτρεψε να συνειδητοποιήσουμε από πού προέρχεται ο πολιτισμός μας, αλλά και ο πολιτισμός όλης της ανθρωπότητας. Σας ευχαριστούμε για τη φροντίδα που επιδεικνύετε στην τόση ομορφιά της κλασικής τέχνης και ελπίζουμε να επιστρέψουμε και να το επισκεφτούμε ξανά. Antonella Alba Tarozzi”.

»Φαντάζει παράξενο το γεγονός ότι το σχόλιο αυτό γράφτηκε στις 8 Ιουνίου 2013, όταν κάποιες αίθουσες του Μουσείου ήταν αναγκαστικά κλειστές λόγω διευρυμένου ωραρίου και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προσλήψεις. Η Ιταλίδα επισκέπτρια έδειξε μεγαλοψυχία και κατέθεσε αβίαστα το θαυμασμό της για την οικουμενικότητα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, δεν μεμψιμοίρησε, όπως θα έκαναν κάποιοι άλλοι επισκέπτες, ίσως και με το δίκιο τους…

»Οι μέρες που περνάει η χώρα μας και τα μουσεία της είναι δύσκολες και μόνο με κατανόηση, κοινή προσπάθεια, συνεργασία, αισιοδοξία και πάνω από όλα πάντα θετική σκέψη και ενέργεια θα διαβούμε αλώβητοι τις “Συμπληγάδες” της σύγχρονης γκρίζας οικονομικής πραγματικότητας».