Την ευκαιρία να «αγγίξουν» το αθάνατο μεγαλείο της τέχνης και του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας έχουν οι κάτοικοι της πόλης Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) στη Βουλγαρία, στο αρχαιολογικό μουσείο της οποίας φιλοξενείται η έκθεση «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα ελληνικά μουσεία».

Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια, του ελληνικού Γενικού προξενείου του Πλόβντιβ και 11 ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, εγκαινιάστηκε παρουσία πλήθους κόσμου και πολλών Βούλγαρων διανοούμενων. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για όλη τη Βουλγαρία, η προετοιμασία για την υλοποίηση του οποίου είχε ξεκινήσει πριν από μία τριετία.

Στους επόμενους έξι μήνες, οι κάτοικοι της βουλγαρικής πόλης, αλλά και επισκέπτες, θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά 195 εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, ανυπολόγιστης αξίας για την ιστορία και την αρχαιολογία. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν πολυάριθμα νομίσματα μεγάλης αξίας, σφραγίδες, κοσμήματα και κεραμικά αγγεία από τα μουσεία στις Θήβες, τη Θεσσαλονίκη, το Άργος, τη Λαμία και την Αθήνα.

Η έκθεση ρίχνει άπλετο φως στο ταξίδι τριών χιλιάδων χρόνων των Ελλήνων στον παγκόσμιο πολιτισμό, δήλωσε ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Γεώργιος Κακαβάς – αναπληρωτής προϊστάμενος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Όπως τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, στο Πλόβντιβ, υπάρχει ιδιαίτερος συμβολισμός για τις βαθιές ιστορικές ρίζες της συμβίωσης των λαών στα Βαλκάνια στα δύο ομοιόμορφα πήλινα αγγεία, το ένα από τα οποία βρέθηκε στην Αθήνα και το άλλο στην περιοχή της σημερινής πόλης της Βουλγαρίας Μπρέζοβο.

Στην εισαγωγική ενότητα «Η ιστορία της σφράγισης» περιλαμβάνονται σφραγίδες, σφραγίσματα και σφραγιδόλιθοι της προϊστορικής περιόδου ως απόδειξη της ανάγκης του έλλογου ανθρώπου για διάκριση και ταυτοποίηση. Η κυριαρχία της Ελλάδας στη θάλασσα και ο καθοριστικός ρόλος της στην εμπορική, πολιτική, οικονομική και πνευματική παντοκρατορία των Ελλήνων στην αρχαιότητα, αποτυπώνεται στην ενότητα «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Η ενότητα «Παιδεία και Δημοκρατία» παρουσιάζει την οικουμενικά μοναδική συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη γένεση της Δημοκρατίας και την ανάπτυξη της Παιδείας. Το Ολυμπιακό Ιδεώδες «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» αποτελεί βασική ενότητα της έκθεσης. Οι Πανελλήνιοι αγώνες έχουν καθιερωθεί ως απόδειξη της ευγενούς άμιλλας και της συμφιλίωσης ανθρώπων και λαών, εμπνέοντας, το 1896, την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στη νεότερη και σύγχρονη ιστορική περίοδο. Η ενότητα «Ηγεμόνες και Γεγονότα: Ο Ηγέτης: Το Πρόσωπο της Ιστορίας – Το Γεγονός: Η Σφραγίδα της Ιστορίας» εστιάζει σε ιστορικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας και σπουδαιότητας, όπως τα Μηδικά, και σε σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες, που διακρίθηκαν στην πολιτική, στρατιωτική και πολιτιστική ζωή, από τους Μακεδόνες Βασιλείς έως τον ιδρυτή του βυζαντινού κράτους (π.χ. Φίλιππος Β’, Μέγας Αλέξανδρος, Ιούλιος Καίσαρ, Οκταβιανός Αύγουστος, Μέγας Κωνσταντίνος). Η έκθεση ολοκληρώνεται με την ενότητα «Από τον Όλυμπο στον Ουρανό. Από το Δωδεκάθεο στο Χριστιανισμό».

Στη χαιρετιστήρια ομιλία του, ο Έλληνας πρέσβης στη Σόφια Θρασύβουλος Σταματόπουλος εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι «η έκθεση αυτή ξεκινάει το “βουλγαρικό” της ταξίδι στην ιστορική, όμορφη και φιλόξενη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ)» όπως είπε.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας διατηρεί διαχρονικούς δεσμούς με την ελληνική παιδεία και εν γένει με την παρουσία και δράση του ελληνισμού. Πρόκειται για ιστορική σχέση που περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– τον Φίλιππο ΙΙ τον Μακεδόνα, συνεχίζεται στους ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και μεσαιωνικούς (βυζαντινούς) χρόνους, κατόπιν στους μακρούς αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή μας και διαρκεί έως τις ημέρες μας, όπως υπενθύμισε ο Έλληνας πρέσβης.

Ο κ. Σταματόπουλος μετέφερε, επίσης, το θερμό χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τζαβάρα που σημειώνει –μεταξύ άλλων– ότι «οι διακρατικές σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας ήταν πάντα υποδειγματικές και επιθυμία μας είναι να τις ενισχύσουμε, με όχημα τον πολιτισμό».

«Το κύριο μήνυμα της έκθεσης είναι ότι, για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις δυσκολίες της σημερινής εποχής, όταν, δυστυχώς, πολλοί λαοί του πλανήτη δέχονται τα σκληρά χτυπήματα της οικονομικής κρίσης, πρέπει να στηριχτούμε στα αθάνατα ιδανικά και στα ιδεώδη των αρχαίων προγονών μας. Και να διδαχθούμε από το θάρρος, από την αγάπη για την ελευθερία, από τις δημοκρατικές αξίες και τη διαχρονική σοφία, γενικότερα, της αρχαίας Ελλάδας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κακαβάς, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προετοιμασία της έκθεσης.

Η μελέτη, η οργάνωση, καθώς και η επιστημονική-μουσειολογική επιμέλεια της έκθεσης αποτελεί καρπό αποκλειστικά των Ελλήνων συνδιοργανωτών. Η βουλγαρική πλευρά συμμετέχει συμβολικά με ένα έκθεμα αρχαίας ελληνικής τέχνης, μία αττική ερυθρόμορφη πελίκη, που χρονολογείται περί το 440-430 π.Χ., όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση για την έκθεση.

Στο σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός αναφέρεται εκτενώς ο βουλγαρικός Τύπος και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.