Στα κτήρια εκπαίδευσης είναι αφιερωμένη η 6η Πολιτιστική Ποδηλατοδιαδρομή που διοργανώνουν η Μonumenta, o Γιώργος Αμυράς και η ομάδα ΑΣΤΥ, με τη συνεργασία του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α’ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθηνών «Περιβαλλοντικές-Πολιτιστικές Διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας». Στη διάρκεια της διαδρομής, περίπου είκοσι ιστορικά κτήρια εκπαίδευσης, σπουδαίας αρχιτεκτονικής, θα αφηγηθούν  την ιστορία της εκπαίδευσης και της αρχιτεκτονικής των κτηρίων της εκπαίδευσης.

Πολλές οι αφορμές για την επιλογή αυτής της θεματικής. Στα κτίρια εκπαίδευσης, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ήταν αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων του 2013. Δεύτερη αφορμή το πρόγραμμα «Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα» που εκπονεί η Μonumenta από τις αρχές του χρόνου με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το πρόγραμμα καταγράφει και τα σχολικά κτήρια της περιόδου 1830-1940 με στόχο να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πληροφόρησης για τα εν λόγω σχολεία. Ειδικότερα για την επόμενη σχολική χρονιά 2013-2014 σχεδιάζεται σε συνεργασία με το Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης η μελέτη από τους μαθητές των σχολικών κτηρίων στα οποία φοιτούν με στόχο την ανάδειξη και την καταγραφή των αρχιτεκτονικών τους στοιχείων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αφίσα αυτής της Ποδηλατοδιαδρομής. Πρόκειται για ένα έργο της ζωγράφου Αλίκης Βενιέρη-Σκουλικίδη, από τη σειρά «Δίκυκλα Πρελούδια» που ευγενικά έδωσε η ζωγράφος και μέλος της Μonumenta για να παρουσιαστούν στο 6ο τεύχος του περιοδικού που είναι αφιερωμένο στις Μεταφορές.

Λίγα λόγια για τη διαδρομή

Η  6η Πολιτιστική Ποδηλατοδιαδρομή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2012, στις 18.00. Θα ξεκινήσει από το 70ό Δημοτικό σχολείο, έργο του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, στην οδό Καλλισπέρη 1. Στη συνέχεια θα περάσει από το 74ο Δημοτικό Σχολείο, στην οδό Αδριανού, ένα από τα παλαιότερα της Αθήνας. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία (Μαρασλή), όπου ένας σημαντικός αριθμός αξιόλογων κτηρίων απεικονίζει την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των σχολείων. Εκεί βρίσκονται και τρία κτήρια του αρχιτέκτονα Νικολάου Μητσάκη για τα οποία η Μonumenta έχει προσφύγει στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού υπέρ του μη χαρακτηρισμού τους ως διατηρητέων μνημείων.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν στη Νομική Σχολή, περνώντας από την τριλογία για να δουν  την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη. Θα προχωρήσουν στο Αρσάκειο και θα συνεχίσουν στο Χημείο. Κατεβαίνοντας τη Σόλωνος η διαδρομή θα περάσει από την Κωλέττη όπου βρίσκεται το 35ο δημοτικό σχολείο που σχεδίασε ο Νικόλαος Μητσάκης, σημαντικό έργο του ελληνικού μοντερνισμού και θα συνεχίσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να καταλήξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Πατησίων. Θα υπάρξουν και άλλες μικρές ενδιάμεσες στάσεις. Περίπου είκοσι ιστορικά κτήρια εκπαίδευσης, σπουδαίας αρχιτεκτονικής, διηγούνται την ιστορία της εκπαίδευσης, της αρχιτεκτονικής των κτηρίων της εκπαίδευσης.

Πληροφορίες

Συνάντηση: Καλλισπέρη 1, ώρα 18.00. Διαδρομή-Ξενάγηση: Καλλισπέρη – Αδριανού – Βασιλίσσης Σοφίας – Μαρασλή – Πανεπιστημίου – Σόλωνος – Κωλέττη – Πατησίων. Διάρκεια: 2 ώρες. Απαραίτητος εξοπλισμός: ποδήλατο, κράνος, φωτογραφική μηχανή, παγούρι με νερό.