5 χρόνια + 5 μήνες μετράει η προσπάθεια που καταβάλλει η MOnuMENTA για να συμβάλει στην προστασία και την ανάδειξη των μνημείων, της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας μας. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα τα μέλη της ήταν παρόντα σε κάθε περίπτωση κατά την οποία μνημεία κινδύνευσαν με αφανισμό – στην Αίγινα, στην Αθήνα, στην Άνδρο, στο Άργος Ορεστικό, στην Αττική, στην Κέρκυρα, στην Κόρινθο, στην Κρήτη, στη Νάξο, στη Ρόδο, στη Σύρο, στην Ύδρα και στη Χαλκίδα.

Το έργο της MOnuMENTA, μέχρι σήμερα, περιλαμβάνει 50 παρεμβάσεις για 81 μνημεία, το πρόγραμμα «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία» που εκπονείται στη Νάξο, το Άργος Ορεστικό και την Αθήνα, τη διοργάνωση 8 ημερίδων, 2 δημόσιων συζητήσεων, 4 ΠολιτιστικοΠοδηλατοΔιαδρομών, 3 εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την έκδοση του βιβλίου «Μνημεία της Νάξου σε κίνδυνο – Οι πολίτες μιλούν γι’ αυτά», εκπαιδευτικών και ενημερωτικών εντύπων, ενός χάρτη με τους μεσαιωνικούς πύργους της Νάξου, την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, τη συμμετοχή σε φεστιβάλ, εκδηλώσεις και συνέδρια, τη συνεχή ενημέρωση της ιστοσελίδας της MOnuMENTA και του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία», δύο ντοκιμαντέρ και, τέλος, την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού MOnuMENTA, που μέχρι σήμερα αριθμεί πέντε τεύχη με 160 άρθρα. Όλα αυτά με τη συνεργασία μελών και συνεργατών της MOnuMENTA, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, δήμων, δημοσιογράφων που ασχολούνται με τον μνημειακό πλούτο αλλά και πολλών πολιτών.

Για να γιορτάσει λοιπόν αυτό το έργο, η MOnuMENTA διοργανώνει μια εκδήλωση σε έναν ξεχωριστό τόπο, σε μια αθηναϊκή αυλή του 19ου αιώνα, στο μπαρ-πολυχώρο TAF (Νορμανού 5), στο Μοναστηράκι (http://www.theartfoundation.gr/), την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, από τις 6 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα και όχι μόνο.

Εκεί θα παρουσιαστεί η δράση της MOnuMENTA με ποικίλους τρόπους, ενώ όσοι παραβρεθούν θα μπορούν να ΠΡΑΞΟΥΝ για τα MNHMEIA με διάφορους τρόπους. Παράλληλα θα μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση σύγχρονης τέχνης Ουτοπραξία στον κύριο εκθεσιακό χώρο και την έκθεση διεπιστημονικών πρακτικών και εφαρμοσμένων τεχνών Ecophenomena στα δωμάτια του αιθρίου.

Το κόστος συμμετοχής στην εκδήλωση είναι 10 ευρώ (με κρασί), ποσό απαραίτητο για την κάλυψη των εξόδων αλλά και για την υποστήριξη της συνέχισης της δράσης της MOnuMENTA.