Το Μουσείο Συλλογών Τέχνης άνοιξε επίσημα τις πύλες του στο Μέγαρο Romanit, στη λεωφόρο Νίκης (Calea Victoriei) στο Βουκουρέστι και το κοινό μπορεί πλέον να το επισκέπτεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης που διήρκεσαν 27 χρόνια.

Ανάμεσα στους πρώτους επισκέπτες του Μουσείου ήταν ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα και ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, πρέσβεις, διευθυντές άλλων μουσείων, πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

«Οι εργασίες ανακαίνισης αφορούσαν κυρίως την ενίσχυση του κτιρίου που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από σεισμούς και στη συνέχεια την αναδιοργάνωση του Μουσείου. Οι επισκέπτες θα βρουν 34 ιδιωτικές συλλογές, δωρεές στο ρουμανικό κράτος. Για πρώτη φορά θα έχουν την ευκαιρία να δουν τέσσερις νέες συλλογές που παραχωρήθηκαν όσο το Μουσείο ήταν κλειστό: τη συλλογή Tσ. Μπάμπα, τη συλλογή του Ράντου Ιονέσκου, τη δωρεά της Αντίνα Νάνου και τη συλλογή του Μιρτσέα Μαρόσιν», δήλωσε στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres η γενική διευθύντρια του Μουσείου Ροξάνα Τεοντορέσκου.

Στο Μουσείο Συλλογών Τέχνης φυλάσσονται έργα ζωγραφικής Ρουμάνων δημιουργών, ένας πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και μία σειρά έργων του Ιάπωνα καλλιτέχνη Ουταγκάουα Κουνισάντα.

Το Μουσείο Συλλόγων Τέχνης δημιουργήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1978, ως τμήμα του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Ρουμανίας και στέγασε τις συλλογές-δωρεές από συλλέκτες που διακρίθηκαν στη διαφύλαξη πολύτιμης καλλιτεχνικής κληρονομιάς.

Στο Μουσείο αναβιώνει η περίοδος του Μεσοπολέμου, τα χρόνια κατά τα οποία διάσημες συλλογές πήραν μορφή και έγιναν γνωστές, όπως του Ιωσήφ Ν. Ντόνα, του Καραμπέτ Αβακιάν, των Αλεξάντρα και Μπάρμπου Σλατινεάνου, των Μάρκου Μπέζα και των Μπεατρίς και Χραντ Αβακιάν.

Στα τρία κτίρια του Μουσείου φιλοξενούνται επίσης σπουδαία έργα των Τεοντόρ Αμάν, Νικολάε Γκριγκορέσκου, Γκεόργκε Πατράσκου, Τεοντόρ Παλάντι, Λουτσιάν Γκριγκορέσκου, Ιωσήφ Ίσερ, Καμίλ Ρεσού, Ντίμιτρι Γκιάτα, Φρανσίσκ Σιρατό, καθώς και πίνακες ζωγραφικής, έργα γραφικής τέχνης, γλυπτά και έργα διακοσμητικής τέχνης δυτικής και ανατολικής προέλευσης.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί τόσο για την ιστορία των έργων, όσο και για τις προσωπικές ιστορίες των ιδιοκτητών τους.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας τόνισε ότι ο πρίγκιπας Κάρολος είχε ίσως για πρώτη φορά την ευκαιρία να δει αριστουργήματα Ρουμάνων ζωγράφων.

«Είμαι ευγνώμων στον πρίγκιπα Κάρολο που αποδέχθηκε την πρότασή μου να εγκαινιάσουμε μαζί μετά από πολλά χρόνια και τις τρεις πτέρυγες του κτιρίου. Με την παρουσία του, ο πρίγκιπας Κάρολος προβάλλει το μουσείο και ελπίζω από αύριο κιόλας ο αριθμός των επισκεπτών να αυξηθεί σημαντικά», τόνισε ο κ. Πόντα.