Ο δικηγόρος ενός Ρουμάνου που έχει παραδεχθεί ότι έκλεψε πίνακες των Μονέ, Γκογκέν και Πικάσο στην Ολλανδία απείλησε να προσφύγει κατά του ολλανδικού μουσείου Κούνστχαλ για αμέλεια στην προστασία των πινάκων.

«Πρόκειται για σοβαρή, ξεκάθαρη αμέλεια (εκ μέρους του μουσείου)», δήλωσε ο δικηγόρος Καταλίν Ντάνκου, συνήγορος του Ράντου Ντογκάρου, ενός Ρουμάνου ο οποίος ομολόγησε ότι έκλεψε έξι πίνακες αυτών των μεγάλων ζωγράφων από το Κούνστχαλ του Ρότερνταμ (νοτιοδυτική Ολλανδία) τη νύκτα της 15ης προς 16η Οκτωβρίου 2012.

Οι πίνακες παραμένουν άφαντοι και μπορεί να έχουν καεί, καθώς η μητέρα του Ντογκάρου είχε δηλώσει πως τους έκαψε, πριν υπαναχωρήσει.

Ο Ντογκάρου καθώς και πέντε άλλοι ύποπτοι ως συνεργοί, άπαντες Ρουμάνοι, δικάζονται από τον Αύγουστο στο Βουκουρέστι γι’ αυτή την κλοπή των πινάκων, που ήταν μία από τις πιο θεαματικές του αιώνα.

«Αν δεν λάβουμε απάντηση αναφορικά με τους ενόχους αυτής της παραβίασης της ολλανδικής νομοθεσίας για τα μέτρα ασφαλείας του μουσείου (…) εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσλάβουμε Ολλανδούς δικηγόρους για να ασκήσουμε προσφυγή στη δικαιοσύνη στην Ολλανδία ή στη Ρουμανία», διευκρίνισε ο Ντάνκου στο περιθώριο πρόσφατης συνεδρίασης.

Αν το μουσείο κηρυχθεί ένοχο αμέλειας, θα πρέπει «να είναι αλληλέγγυο» στην πληρωμή του ασφαλιστή των πινάκων, ο οποίος κατέβαλε 18 εκατ. ευρώ για να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη, συνέχισε ο δικηγόρος. Αυτό θα μείωνε το ποσό που μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει ο πελάτης του, αν καταδικαστεί για την κλοπή και δεν επιστρέψει τους πίνακες.

Παρά τη μεγάλη αξία τους, «κανένας από τους κλαπέντες πίνακες δεν ήταν εφοδιασμένος με συναγερμό», αναφέρεται σε ένα από τα έγγραφα των ολλανδικών αρχών που εστάλησαν στους Ρουμάνους εισαγγελείς.

Ανάμεσα στα έργα που εκλάπησαν είναι τα «Tête d’Arlequin» του Πάμπλο Πικάσο, «Waterloo Bridge» και «Charing Cross Bridge» του Κλοντ Μονέ και «Γυναίκα μπροστά σε ανοικτό παράθυρο ή Αρραβωνιαστικιά» του Πολ Γκογκέν.