Ακόμη δύο νέα έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ έπειτα από πρόταση της Δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδας. Πρόκειται για τα έργα «Προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Μινώα Πεδιάδας με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα» και «Καταγραφή, αποτύπωση και προβολή Βυζαντινών εκκλησιών Δήμου Μινώα Πεδιάδας» τα οποία εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται στις 102.000 € και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ειδικότερα, το έργο «Προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Μινώα Πεδιάδας με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα» αφορά στη δημιουργία μίας διαδραστικής διαδικτυακής πύλης παρουσίασης των πολιτιστικών μνημείων, αλλά και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στη περιοχή του Δήμου, με επίκεντρο τους τρεις βασικούς οικιστικούς πυρήνες του Δήμου (Αρκαλοχώρι, Καστέλλι, Θραψανό) σε συνδυασμό με την πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση του Δήμου. Η πύλη θα βασίζεται στην πλοήγηση μέσω χάρτη και στη χρήση ποικίλων εφαρμογών πολυμέσων. Με τη χρήση των διαδραστικών χαρτών οι επισκέπτες της πύλης θα έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες, όπως video, εικόνες, κείμενα κ.λπ. Επιπλέον, θα παραχθεί έντυπο υλικό που θα περιλαμβάνει και ειδικό φυλλάδιο σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) με σκοπό την προβολή της περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Παράλληλα, το έργο «Καταγραφή, αποτύπωση και προβολή Βυζαντινών εκκλησιών Δήμου Μινώα Πεδιάδας» αφορά στην ανάδειξη των βυζαντινών εκκλησιών που υπάρχουν στην περιοχή. Οι βυζαντινές εκκλησίες βρίσκονται διάσπαρτες σε όλους τους οικισμούς του Δήμου, χρονολογούνται μεταξύ 12ου-15ου και αποτελούν μνημεία πολιτισμού και ιστορίας. Στο πλαίσιο της πράξης προβλέπεται ακόμη να καταγραφούν και να φωτογραφηθούν οι τοιχογραφίες που υπάρχουν στους συγκεκριμένους ναούς και οι οποίες φθείρονται στο πέρασμα των ετών, να συλλεχθούν ιστορικές πληροφορίες, να αποτυπωθούν οι βυζαντινές εκκλησίες σε ειδικό χάρτη, να δημιουργηθεί επιστημονικό λεύκωμα, DVD αλλά και έκθεση παρουσίασης των αποτελεσμάτων.