Το 1ο Εκπαιδευτικό Φεστιβάλ Κεραμικής στο Θραψανό Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του τριήμερου εκδηλώσεων στην 31η Γιορτή Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη 2016, από τις 15 έως και τις 17 Ιουλίου. Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και να παρακολουθήσουν ψήσιμο κεραμικών σε αντίγραφο αρχαίου καμινιού.

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού με αφήγηση ιστοριών, διαδραστικά παιχνίδια και εργαστήριο κεραμικής με τίτλο «Το πιθάρι του Διογένη και τα πιθάρια του Θραψανού».

Το Σάββατο 16 Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα «Πήλινα αφιερώματα στη Θεά» ένα εργαστήριο κεραμικής για ενήλικες με θέμα τα μινωικά ειδώλια ανθρώπων και ζώων. Την Κυριακή 17 Ιουλίου το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με τις «Ιστορίες φωτιάς», όπου θα γίνει επίδειξη τροχού και ελεύθερα εργαστήρια κεραμικής για μικρούς και μεγάλους, καθώς και ψήσιμο των κεραμικών από τα προηγούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα σε αντίγραφο αρχαίου κλιβάνου.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Σχολείο του Θραψανού, ενώ μετά από κάθε εκδήλωση θα ακολουθούν βραδιές με Κρητικούς καλλιτέχνες. Σημειώνεται τέλος ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων γίνονται από τον Νίκο Λιάρο και τη Θαλασσινή Μπράτσου (αρχαιολόγοι-κεραμίστες) με τη συνδρομή των αγγειοπλαστών Θραψανού.