Ένας χιτώνας της εποχής πριν τους Βίκινγκς βρέθηκε στο εσωτερικό παγετώνα που λιώνει στη νότια Νορβηγία, δείχνοντας πως η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεργεί βοηθητικά στην αρχαιολογία!

Το καστανοπράσινο χαλαρό εξωτερικό ένδυμα, κατάλληλο για άτομο ύψους περίπου 1,76 μ. βρέθηκε 2 χλμ κάτω επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε μια περιοχή που πιθανόν ήταν τμήμα ρωμαϊκού εμπορικού δρόμου στη νότια Νορβηγία. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε το 2011 ενώ από τότε οι επιστήμονες μελετούν το αντικείμενο, χρονολογώντας το στα 300 μ.Χ. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το πολυφορεμένο ένδυμα -σύμφωνα με την συντηρήτρια Μαριάν Βέντελερ- είναι κατασκευασμένο από μαλλί προβάτου και έφερε αδαμαντόσχημο κόσμημα που έχει “μαυρίσει” με τον καιρό. Μόνο λίγα τέτοια ενδύματα έχουν έρθει στο φως στην Ευρώπη.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ο χιτώνας δείχνει ότι ο παγετώνας Λέντμπριν της Νορβηγίας, όπου βρέθηκε, δεν ήταν τόσο λεπτός από τα 300 μ.Χ. Όταν εκτίθενται στον αέρα, τα αρχαία υφάσματα μπορούν να αποσυντεθούν σε εβδομάδες λόγω των επιθέσεων από έντομα και βακτήρια.

Ειδικοί στο Όσλο προβληματίζονται ακόμα για το  λόγο που κάποιος θα έβγαζε τον εξωτερικό του χιτώνα πάνω σ’ έναν παγετώνα. Μια πιθανότητα είναι ότι ο ιδιοκτήτης θα έπασχε από κρυολόγημα κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας και η υποθερμία που δημιουργήθηκε τον έκανε να αισθάνεται παραπλανητικά ότι ζεσταίνεται.

Σύμφωνα με τον Δανό αρχαιολόγο Λαρς Πίλοου, που εργάζεται στους νορβηγικούς παγετώνες, «Είναι ανησυχητικό το ότι οι παγετώνες λιώνουν αλλά είναι εκπληκτικό για μας τους αρχαιολόγους».

Ένα πλεκτό της εποχής των Βίκινγκς από το 800 μ.Χ. και ένα διακοσμημένο μπαστούνι, ένα δερμάτινο υπόδημα της Εποχής του Χαλκού και αιχμές βελών που χρησίμευαν στο κυνήγι ταράνδου είναι μεταξύ των 1.600 ευρημάτων από τα βουνά της νότιας Νορβηγίας από όταν το λιώσιμο των πάγων επιταχύνθηκε από το 2006.  Ένα αρχαίο ξύλινο βέλος έχει ένα μικρό τμήμα οστρέου ως αιχμή!

Ο Ότζι, ένας άνδρας 5.300 ετών που βρέθηκε παγωμένος στις Άλπεις είναι το πιο γνωστό εύρημα από παγετώνες. Πιο πρόσφατα, το λιώσιμο των πάγων που προέρχεται από την κλιματική αλλαγή φέρνει στην επιφάνεια άλλα ευρήματα από την Αλάσκα στις Άνδεις.

Τα ευρήματα έχουν διάφορες μορφές. Ο Πάτρικ Χάντ, ειδικός από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ που προσπαθεί να βρει τον χαμένο δρόμο που χρησιμοποίησε ο Αννίβας για να διασχίσει τις Άλπεις το 218 π.Χ. λέει ότι το περασμένο καλοκαίρι τα βουνά ήταν ασυνήθιστα καθαρά από χιόνι και η έρευνα καθίσταται ευκολότερη.

«Προκρίνω το πέρασμα Κλαπιέ-Σαβίν Κος αφού έχω διασχίσει με τα πόδια πάνω από 25 άλλα περάσματα», αναφέρει.