«Ανασκαφή» στα σπλάγχνα μιας από τις γνωστότερες μούμιες του κόσμου επιχείρησαν οι επιστήμονες. Πρόκειται για τον γνωστό Άνθρωπο των Πάγων ή – καθώς βρέθηκε παγωμένος στις Οτζαλικές Άλπεις – Ότζι, που πέθανε πριν από 5.000 χρόνια, πιθανόν δολοφονημένος από τραύμα που του προξένησε βέλος.

Όσο ασαφής είναι όμως ο τρόπος του θανάτου του, τόσο σαφές είναι σήμερα το τελευταίο του γεύμα, που μας προσφέρει πληροφορίες για τη δίαιτα των ανθρώπων της κεντροευρωπαϊκής Εποχής του Χαλκού. Έτσι, στα έντερα του Ότζι οι αρχαιολόγοι βρήκαν κατάλοιπα από κρέας αιγοειδούς και ερυθρού ελαφιού καθώς και από δημητριακά. Πρόσφατα επίσης οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν το στομάχι του, το οποίο είχε – για άγνωστη αιτία – μετακινηθεί ψηλότερα και συρρικνωθεί, και να το εξετάσουν. Σύμφωνα με την εξέταση, το τελευταίο γεύμα του Ότζι ήταν δύο ώρες πριν πεθάνει και περιλάμβανε δημητριακά αλλά και κρέας αιγάγρου!

Καθώς η προσέγγιση του αιγάγρου από τον άνθρωπο είναι δύσκολη– εκτιμάται ότι ο άνθρωπος μπορεί να πλησιάσει μόλις σε απόσταση 20 μ. πριν ο αίγαγρος τον καταλάβει και εξαφανιστεί – απαιτούνται για την σύλληψή του αυξημένες κυνηγετικές ικανότητες, κυρίως στη χρήση του τόξου. Εικάζεται επίσης ότι το κρέας ήταν μαγειρεμένο, αν και όχι καλά καθαρισμένο από το δέρμα του, καθώς στο στομάχι του Ότζι βρέθηκαν τμήματα από το τρίχωμα του ζώου καθώς και έντομα.

«Δεν ήταν και το πλέον καθαρό γεύμα», εξηγεί ο Frank Maixner, μικροβιολόγος που εργάστηκε στη μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Μούμιες στην Καλιφόρνια.