Ανασκαφική έρευνα θα πραγματοποιηθεί στο χώρο όπου τοποθετείται το αρχαίο θέατρο της Ιεράπετρας, σύμφωνα με τη γεωφυσική έρευνα και τις άλλες ενδείξεις. Αυτό προβλέπει η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 50.000 ευρώ, που υπεγράφη τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012 μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ιεράπετρας.

Η πληρέστερη μέχρι σήμερα περιγραφή του μεγάλου θεάτρου οφείλεται στον περιηγητή Onorio Belli ο οποίος το 1586 αναφέρει ότι το θέατρο ήταν σκαμμένο σε ύψωμα και πως η σκηνή του ήταν πλούσια διακοσμημένη με κίονες, θριγκούς και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, ενώ εκθειάζει τα θαυμάσιας κατασκευής κιονόκρανα.

Το 1980 στο χώρο έγινε μικρής κλίμακας σωστική έρευνα από την ΚΔ’ ΕΠΚΑ και εντοπίστηκαν ίχνη ρωμαϊκών κτισμάτων, τρία αγάλματα και μια επιγραφή. Το 2010, γεωφυσική διασκόπηση έδωσε ενδείξεις για την ύπαρξη θεάτρου ελλειπτικού σχήματος, αρχιτεκτονικών δομών και δρόμων.

Στο πλαίσιο του έργου «Ανασκαφική έρευνα στο αρχαίο θέατρο Ιεράπετρας» θα γίνουν αποψιλώσεις, επιφανειακός καθαρισμός και εντοπισμός του θεάτρου με δοκιμαστικές τομές. Θα ακολουθήσει η ανασκαφή και πλήρης αποκάλυψη του μνημείου.

Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το Δήμο Ιεράπετρας, φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η ΚΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το πρόγραμμα θα διαρκέσει 18 μήνες.