Τη δημιουργία Μουσείου Ιεράπετρας ζητά ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τασούλα, με επιστολή που απέστειλε και στην οποία επισημαίνει την αναγκαιότητα της λειτουργίας Μουσείου στην πόλη, δεδομένου ότι υπάρχει πληθώρα εκθεμάτων τα οποία μπορεί να φιλοξενήσει.

Όπως αναφέρει ο κ. Αναστασάκης στην επιστολή του: «Ο Δήμος Ιεράπετρας διαθέτει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους με πολλά και σημαντικά ευρήματα. Μάλιστα, σε μερικούς οι ανασκαφές είναι σε εξέλιξη με τη συνδρομή ξένων αρχαιολογικών σχολών, που αναδεικνύουν την περιοχή μας.

»Κάποια από τα υπάρχοντα ευρήματα στεγάζονται στην αρχαιολογική συλλογή που φιλοξενείται στην Οθωμανική Σχολή, ιστορικό μνημείο στο κέντρο της πόλης της Ιεράπετρας, πολλά άλλα, δε, αποθηκεύονται σε αποθήκη που νοικιάζει ο Δήμος από πόρους του, εκτός από αυτά που εκτίθενται σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού».

Ο κ. Αναστασάκης προτείνει τη στέγαση του μουσείου στο κτίριο όπου λειτουργεί σήμερα το 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας και αναφέρει ότι «με την πρόταση αυτή έχει συμφωνήσει η ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων».