Μπορεί να έζησε στην Κέρκυρα επί μακρόν μόνο στην παιδική της ηλικία, ωστόσο την αγάπησε βαθιά. Την αγάπη της αυτή την εκδηλώνει τώρα με έναν ακόμη, ξεχωριστό τρόπο. Ο λόγος, για τη διακεκριμένη εντός και εκτός Ελλάδος Κερκυραία χαράκτρια Άρια Κομιανού.

Η καταξιωμένη χαράκτρια με τα εκατοντάδες έργα, που συνεχίζει τη λαμπρή παράδοση του νησιού των Φαιάκων στη χαρακτική τέχνη βαδίζοντας στα βήματα των πρωτοπόρων καλλιτεχνών Μάρκου Ζαβιτζιάνου (1884-1923), Λυκούργου Κογεβίνα (1887-1940) και Νίκου Βεντούρα (1899-1990), ίδρυσε στην Κέρκυρα Ίδρυμα Χαρακτικής, με σκοπό τη μελέτη και την προαγωγή της χαρακτικής, σε συνδυασμό με τη διαφύλαξη και την ανάδειξη του πλούσιου έργου της.

To Ίδρυμα προικοδοτείται με ιδιόκτητο οίκημα στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας επί της οδού Πολυχρονίου Κωνσταντά και με το σύνολο του πολύτιμου εικαστικού έργου της Άριας Κομιανού, η οποία γεννήθηκε το 1938 και ασχολήθηκε με τη χαρακτική και τη ζωγραφική από τα νεανικά της χρόνια.

Πρόεδρος του Ιδρύματος Χαρακτικής «Άρια Κομιανού», η νομική σύσταση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θανάσης Χρήστου.

Επίσης, μέλη του διοικητικού του συμβουλίου θα είναι η ίδια η χαράκτρια, ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας Τέχνης της Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Νίκος Κατσικούδης, η Κερκυραία χαράκτρια Μαρία Σπύρου και ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρύσανθος Χρήστου.

Σε πρώτη φάση, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Χρήστου, στους χώρους του Ιδρύματος θα λειτουργήσει εκθεσιακός χώρος με έργα της Άριας Κομιανού, ενώ προβλέπεται η αξιοποίησή τους και για τη διοργάνωση εκθέσεων των έργων άλλων χαρακτών.

Το Ίδρυμα θα διαθέτει μικρό εργαστήριο χαρακτικής, καθώς και εξειδικευμένη βιβλιοθήκη, με ελεύθερη πρόσβαση των ενδιαφερομένων να μάθουν τις τεχνικές της χαρακτικής. Στις δραστηριότητές του θα περιλαμβάνονται εκθέσεις, σεμινάρια με διδασκαλία χαρακτών σε νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την χαρακτική, αλλά και υποτροφίες σε νέους καλλιτέχνες.

Τα εγκαίνια του Ιδρύματος Χαρακτικής «Άρια Κομιανού» προβλέπεται να γίνουν στην Κέρκυρα στα τέλη του Ιανουαρίου 2013.