Το Μουσείο Τέχνης του Ντάλας επέστρεψε στην Τουρκία τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου, όταν ενημερώθηκε ότι είχε κλαπεί από αρχαιολογικό χώρο.

Αξιωματούχοι του μουσείου ανακοίνωσαν πως συνεργάστηκαν με τις ιταλικές αρχές για την επιστροφή αρκετών αντικειμένων που είχαν αποκτήσει από Ιταλό έμπορο, ο οποίος κατηγορείται ότι πουλούσε κλεμμένες αρχαιότητες. Το μουσείο εξέφρασε «τη λύπη του για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων» και οι επικεφαλής του τόνισαν πως αποτελεί προτεραιότητά τους το να επιστρέψουν τους θησαυρούς που έχουν κλαπεί από άλλες χώρες.

Το έργο που επέστρεψαν στην Τουρκία είναι ένα κεραμικό ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Ορφέα να παίζει λύρα καθισμένος σε βράχο, με πολλά άγρια ζώα γύρω του, τα οποία εξημερώνει με τη μουσική του. Το Μουσείο του Ντάλας απέκτησε το έργο αυτό σε δημοπρασία το 1999, σύμφωνα με αξιωματούχους του.

Ο διευθυντής του μουσείου Μάξουελ Άντερσον ανακάλυψε πρόσφατα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ψηφιδωτό μπορεί να είχε κλαπεί από αρχαιολογικό χώρο και ενημέρωσε τις αρμόδιες τουρκικές αρχές. Οι Τούρκοι ειδικοί παρείχαν τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά και φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι το ψηφιδωτό εκλάπη από τον αρχαιολογικό χώρο της Ούρφα (αρχαία Έδεσσα). Το τμήμα αυτό του δαπέδου, που ανήκε σε ρωμαϊκή κατοικία, έχει διαστάσεις 163×152 εκ. και χρονολογείται από το 194 μ.Χ.

Οι αρχές του μουσείου παρέδωσαν το ψηφιδωτό στη διάρκεια ειδικής τελετής, ανακοινώνοντας παράλληλα τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς δικτύου πληροφοριών και συνεργασίας μεταξύ των ειδικών. Το μουσείο επίσης ανακοίνωσε πως συνεχίζει τις επαφές με τις ιταλικές αρχές και για άλλα αντικείμενα που βρίσκονται στη συλλογή του και αποκτήθηκαν από τον Εντοάρντο Αλμάτζια, τον λαθρέμπορο έργων τέχνης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ένας ελληνικός ερυθρόμορφος κρατήρας και δύο χάλκινες ασπίδες με τη μορφή του θεού Αχελώου που παριστάνεται ως ταύρος.