Μία ακόμη προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει αρχαιότητες που βγήκαν παράνομα από το έδαφός της, φαίνεται πως έχει αίσιο τέλος.

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης συμφώνησε, μετά από διαμάχη ετών, να επιστρέψει στην Τουρκία το πάνω μέρος ενός αγάλματος του Ηρακλή, το οποίο είχε αποκτήσει το 1981, μέσω ενός Γερμανού εμπόρου αρχαιοτήτων. Ένα χρόνο αργότερα, το άγαλμα εκτέθηκε στο Μουσείο, μέχρι το 2007, οπότε μπήκε στις αποθήκες.

Το κάτω μισό του αγάλματος αποκαλύφθηκε το 1980 στην Πέργη της Τουρκίας και από τότε βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας.

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης αρνιόταν μέχρι τώρα την άποψη των Τούρκων αρχαιολόγων ότι το άγαλμα είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα. Μιλώντας στην εφημερίδα Times, η Katherine Getchell, από το Μουσείο της Βοστώνης, δήλωσε: «Μόλις τα τελευταία δύο χρόνια μάς παρουσίασαν φωτογραφίες και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στη συγκεκριμένη αρχαιολογική θέση έγιναν λεηλασίες».

Το άγαλμα αποτελεί αντίγραφο έργου του Λυσίππου, που ανήκει στον τύπο του Ηρακλή Farnese ή Κουρασμένου Ηρακλή. Σε αυτού του τύπου τα αγάλματα, ο Ηρακλής αναπαριστάται εξουθενωμένος, να γέρνει στο ρόπαλό του, επιζητώντας την ξεκούραση.