Πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που ανακαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια από τους ιστορικούς τέχνης και η αξία του εκτιμάται στα 192 εκατομμύρια δολάρια ενδέχεται να βρήκε ένα νέο «σπίτι» στο Μουσείο Τέχνης του Ντάλας, όπως δήλωσε μια εκπρόσωπος του ιδρύματος.

Ο «Σωτήρας του Κόσμου» εκτίθεται ήδη στο Μουσείο Τέχνης, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου εξετάζει την πιθανότητα να τον αγοράσει.

Ο πίνακας εικονίζει τον Χριστό να ευλογεί τον κόσμο με το δεξί χέρι, κρατώντας μια κρυστάλλινη υδρόγειο σφαίρα στο αριστερό.

Ο πίνακας χρονολογείται από τις αρχές του 16ου αιώνα και ήταν παραγγελία του Λουδοβίκου ΙΒ΄ της Γαλλίας, το 1506. Το 1649 βρισκόταν στη συλλογή έργων τέχνης του βασιλιά Καρόλου Α΄ της Αγγλίας αλλά στη συνέχεια πουλήθηκε και ξεχάστηκε.

Σχεδόν 300 χρόνια αργότερα, το 1958, φθαρμένος από το πέρασμα του χρόνου, πουλήθηκε έναντι 70 δολαρίων καθώς τότε πίστευαν ότι ήταν έργο του Τζοβάνι Μπολτράφιο, ενός μαθητή του Ντα Βίντσι.

Το 2005, αφού τον πήρε ο ιστορικός τέχνης Ρόμπερτ Σάιμον από τη Νέα Υόρκη, έγιναν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και οι ειδικοί πρόσεξαν ότι το έργο έφερε κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του Ντα Βίντσι –όπως τα χρώματα και η αντανάκλαση του φωτός από την υδρόγειο σφαίρα– και τον ανακήρυξαν αυθεντικό έργο του μεγάλου καλλιτέχνη της Αναγέννησης.