Το μεγαλύτερο αρχαίο ψηφιδωτό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο εργασιών που θα οδηγήσουν στη στέγασή του στο ισόγειο ενός ξενοδοχείου το οποίο θα λειτουργήσει και ως μουσείο.

Το ψηφιδωτό, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής για την κατασκευή μεγάλου ξενοδοχείου στην Αντιόχεια, της επαρχίας Χατάι, καταλαμβάνει έκταση 850 τετραγωνικών μέτρων και αναμένεται να παρουσιαστεί στο κοινό, μαζί με άλλα ευρήματα, τον Απρίλιο του 2013.

Οι εργασίες για την αποκάλυψη του ψηφιδωτού έχουν αρχίσει, ενώ η κατασκευή του ξενοδοχείου συνεχίζεται υπό την επίβλεψη υπαλλήλων από το Μουσείο του Χατάι, χωρίς τη χρήση μηχανημάτων, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσαν να βλάψουν τα ευαίσθητα αρχαία ευρήματα.

Ο εκθεσιακός χώρος που θα δημιουργηθεί θα έχει επιφάνεια 17.000 τετραγωνικών μέτρων και θα περιλαμβάνει επίσης ένα αρχαίο μαρμάρινο δάπεδο 3.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο αποκαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο.

Να σημειώσουμε ότι στην επαρχία Χατάι έχουν βρεθεί κατά καιρούς σημαντικά ψηφιδωτά της ρωμαϊκής περιόδου, ενώ η συλλογή ψηφιδωτών της Αντιόχειας θεωρείται, από πολλούς, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά από αυτήν της Τύνιδας.