Πριν από λίγες μέρες, σε μια κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, κορυφαίοι ξένοι μελετητές της Ιστορίας, της Γεωγραφίας, της Χαρτογραφίας και του Περιηγητισμού, όπως η Catherine Delano-Smith, o Tony Campbell και o Patrick Gautier Dalché, Έλληνες συνάδελφοί τους, όπως ο Χρήστος Ζαχαράκις, ο Ευάγγελος Λιβιεράτος και ο Γιώργος Τόλιας, καθώς και καταξιωμένοι μελετητές της Ιστορίας της Κύπρου, όπως ο Gilles Grivaud και ο Benjamin Arbel, παρουσίασαν νέες ερμηνείες και άγνωστο έως τώρα υλικό και συμμετείχαν σε ζωηρές συζητήσεις με τους πολλούς φοιτητές και νεότερους ερευνητές που είχαν κατακλύσει την αίθουσα.

Όλα αυτά στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου που είχε ως θέμα «Η Κύπρος στο σταυροδρόμι χαρτογράφων και περιηγητών από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα».

Κατά κοινή ομολογία, το συνέδριο αποτέλεσε μια τολμηρή και επιτυχημένη πρωτοβουλία καθώς συγκέντρωσε ορισμένους από τους πλέον έγκριτους μελετητές και διεύρυνε με καινοτόμο τρόπο το φάσμα των πηγών αλλά και την προσέγγισή τους: οι εικονογραφήσεις των μεσαιωνικών χειρογράφων και των εκδόσεων της Βίβλου, τα ουμανιστικά και οθωμανικά κοσμογραφικά κείμενα, οι ναυτικοί χάρτες και τα σχέδια μηχανικών του στρατού, ήταν ανάμεσα στα θέματα που αναπτύχθηκαν.

Επιπλέον, οι περιηγητικές μαρτυρίες προσεγγίστηκαν μέσα από νέα οπτική, φωτίζοντας την ανάπτυξη των δικτύων επικοινωνίας, τις περιηγητικές πρακτικές σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και τα εμπλεκόμενα ζητήματα ιδεολογίας και νοοτροπιών. Καθώς οι παρεμβάσεις των συνέδρων αποσκοπούσαν στην ερμηνευτική ένταξη των πηγών στο ευρύτερο ιστορικό και πολιτιστικό τους πλαίσιο, οι εργασίες του συνεδρίου ανέδειξαν τον κεντρικό ρόλο του παραδείγματος της Κύπρου στη μελέτη της Μεσογειακής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ιστορίας κατά τους νεότερους χρόνους, και απέδειξαν ότι η Κύπρος είναι πράγματι το σταυροδρόμι χαρτογράφων και περιηγητών.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συμμετείχαν σε αυτό 28 ομιλητές από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και βιβλιοθήκες εννέα χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ισραήλ, Κύπρος και Ρουμανία). Παρευρέθηκαν επίσης η διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου, οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Αιγαίου Πάρις Τσάρτας και Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, η δημιουργός του Ιδρύματος Σύλβια Ιωάννου και πλήθος ακαδημαϊκών και ερευνητών.