Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Περιήγησης και Χαρτογράφησης του Ελληνικού Χώρου με τίτλο «Η Κύπρος στο σταυροδρόμι των αναζητήσεων χαρτογράφων & περιηγητών από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα» που διοργανώνει το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το συνέδριο συμπίπτει με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2012) και έχει ως στόχο την ανάδειξη του πλούτου των ιστορικών πηγών και τεκμηρίων για την Κύπρο, καθώς και τη μελέτη της εξέλιξης της εικόνας της Mεγαλονήσου μέσα από περιγραφές περιηγητών και χαρτογραφήσεις.

Τις θεματικές ενότητες θα αναπτύξουν 28 ομιλητές, καθηγητές Πανεπιστημίων, εμπειρογνώμονες και ερευνητές, από 9 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ισραήλ, Κύπρο και Ρουμανία). Το συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η ακαδημαϊκός και Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας Χρύσα Μαλτέζου, ο πρέσβης ε.τ. Χρήστος Ζαχαράκις και ο νομπελίστας Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου

Το Sylvia Ioannou Foundation, που εδρεύει στο Βαντούζ, είναι κάτοχος μίας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές βιβλίων και χαρτών αφιερωμένη στο νησί της Κύπρου. Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 2.000 χειρόγραφα και σπάνια βιβλία για την Κύπρο, ένα εξαιρετικό σύνολο περιηγητικών κειμένων, καθώς και περισσότερους από 600 χάρτες και άτλαντες της Κύπρου και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή.

Το 2009, η Σύλβια Ιωάννου δημιούργησε το Ίδρυμα με βασικό στόχο να θέσει το πολύτιμο αυτό υλικό στη διάθεση των ερευνητών, των επιστημόνων και των συλλεκτών σε όλο τον κόσμο. Ως πρώτο βήμα δημιούργησε τον διαδικτυακό τόπο www.sylviaioannoufoundation.org, όπου έχει αναρτηθεί μέρος της συλλογής και ανανεώνεται συνεχώς.

Στόχος του Ιδρύματος είναι να ψηφιοποιηθεί το σύνολο των βιβλίων, χειρογράφων και χαρτών, ώστε ολόκληρη η συλλογή να είναι προσβάσιμη από κάθε ενδιαφερόμενο. Επιπλέον, το Sylvia Ioannou Foundation χρηματοδοτεί εκδόσεις βιβλίων που άπτονται των ενδιαφερόντων του και διοργανώνει ανά διετία ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα την περιήγηση και χαρτογράφηση του ελληνικού χώρου, εστιασμένο κάθε φορά σε έναν διαφορετικό τόπο. Διευθύντρια του Ιδρύματος είναι η Άρτεμις Σκούταρη.

Διάρκεια συνεδρίου: 18-20 Οκτωβρίου 2012, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα.