Ένα κοινωνικό και πολιτιστικό προφίλ προσπαθούν να αναδείξουν οι εργολάβοι της Πρέβεζας. Μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου, ο Σύλλογος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων της πόλης αποφάσισε να καταβάλλεται από τα μέλη του για κάθε έργο που πραγματοποιείται στην περιοχή το 0,5% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου για την αποκατάσταση των δύο μεγάλων αρχαίων θεάτρων, της Νικόπολης και της Κασσώπης.

Το ποσό που προκύπτει από το 0,5% του προϋπολογισμού ενός έργου θα μπαίνει στον «κουμπαρά» που έχει ανοίξει το σωματείο «Διάζωμα» με ιδρυτή τον πρώην υπουργό Σταύρο Μπένο. Το σωματείο, η προσφορά του οποίου έχει αναγνωριστεί από όλους τους φορείς, στοχεύει στην ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της χώρας.

Το ποσό που θα δίνουν οι εργολάβοι της Πρέβεζας, μπορεί να μην είναι μεγάλο –για ένα δημόσιο έργο των 100.000 ευρώ, για παράδειγμα, αντιστοιχεί ένα ποσό των 500 ευρώ-, αλλά κάθε ευρώ που μπαίνει στον κουμπαρά, είναι σημαντικό. «Υπάρχει μια ευαισθησία στην Πρέβεζα για αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν. Και οι εργολάβοι συμφώνησαν να βοηθήσουν με αυτόν τον τρόπο. Να δίνουν ένα ποσό που θα αντέχει η τσέπη τους και δεν θα επηρεάζει τις εκπτώσεις στα έργα» τονίζει στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννου.

Μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), ήδη γίνονται ή θα γίνουν παρεμβάσεις στα δύο θέατρα. «Απαιτούνται ασφαλώς περισσότερα χρήματα και η κίνηση αυτή των εργολάβων θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον είναι και μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα, η οποία δηλώνει ότι η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει και στηρίζει έμπρακτα τα σπουδαία αρχαία μας μνημεία» αναφέρει ο κ. Ιωάννου. Η διαδικασία της καταβολής των ποσών στον κουμπαρά του «Διαζώματος» θα γίνεται με κανόνες απόλυτης διαφάνειας. Συγκεκριμένα, ο κάθε πολίτης μπορεί να βλέπει τη ροή των καταθέσεων για το θέατρο της Νικόπολης και της Κασσώπης στην ιστοσελίδα www.diazoma.gr. Για το θέατρο της Νικόπολης, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 400 ευρώ, ενώ για αυτό της Κασσώπης 1.325 ευρώ.