Την ένταξη στο ΕΣΠΑ τριών έργων πολιτισμού για χρηματοδότηση ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο Βόλου, παρουσία του δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη, του πρόεδρου του Διαζώματος Στ. Μπένου, της πρόεδρου του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλίας Βασιλικής Αδρύμη, της προϊσταμένης της ΙΓ′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αργυρούλας Ιντζεσίλογλου και του εκπροσώπου της ΜΚΟ του Αλμυρού «Εν Δράσει» Κ. Ζούπη. Πρόκειται για τα έργα της Υπέρειας Κρήνης Βελεστίνου, τον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Καναλίων και αυτόν του Αγ. Γεωργίου Νηλείας.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης εργασίας στα αρχαία θέατρα της Μαγνησίας που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Στ. Μπένος μαζί με τους επιστημονικούς υπεύθυνους, τους προϊσταμένους των Εφορειών Αρχαιοτήτων καθώς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μαΐου, και αποτέλεσε τη συνέχεια επανειλημμένων επισκέψεων γνωριμίας τα τελευταία χρόνια και είχε διπλό σκοπό: να διαπιστωθεί επί τόπου η σημερινή κατάσταση των μνημείων και να συνεχισθεί με εντονότερους ρυθμούς η αδιάκοπη προσπάθεια για την ανάδειξή τους.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης το «Διάζωμα» αποτελεί βασικό υποστηρικτή στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι τοπικοί φορείς για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, στις Μικροθήβες, ενός πολύτιμου πολιτιστικού θησαυρού της Μαγνησίας και της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Σκοτινιώτης ανέφερε πως το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα αφού πρόκειται για έναν ανεκτίμητο θησαυρό και μια σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά και μάλιστα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και συμπλήρωσε πως η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της περιοχής θα συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο δήμαρχος Βόλου εξήρε τη σύμπραξη των παραπάνω φορέων λέγοντας πως έχουν κάνει μια σημαντική εργασία ενώ αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση των 35.000 ευρώ από την τέως ΝΑΜ, των 12.500 ευρώ από τον τέως δήμο Νέας Αγχιάλου και ποσού από την περιφέρεια Θεσσαλίας, που ένα μεγάλο μέρος του έχει εκταμιευτεί. Επίσης είπε ότι με την αξιοποίηση ενός προγράμματος που πρόκυψε μετά από πρωτοβουλία της «Εν Δράσει», στο αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών απασχολούνται ήδη 70 άτομα προκειμένου να γίνει ορατή η αποκάλυψη του κοίλου και στη συνέχεια να εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση του έργου αναστήλωσής του από το ΕΣΠΑ. «Είναι αξιοσημείωτη η συνεργασία όλων κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνουμε πραγματικότητα κάτι που φαινόταν αδύνατο και μάλιστα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης» επισήμανε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βόλου.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας χαρακτήρισε το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών ως ένα από τα καλύτερα της Θεσσαλίας και σημαντικό το ότι μπορεί να αναστηλωθεί, κάτι που κατά το παρελθόν φάνταζε αδύνατο. Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι με συνεργασία, συνοχή, συνέργεια και εμπιστοσύνη μπορούν να επιτευχθούν πολλά θετικά, και αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση 100.000 ευρώ για να εκπονηθούν οι μελέτες του έργου ώστε να είναι ώριμο και να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Μάλιστα σημείωσε ότι τέτοιες δράσεις δίνουν χρήματα στην τοπική κοινωνία, απασχολούνται άτομα και πρόσθεσε πως με μεράκι, υπομονή κι επιμονή μπορούν να επιτευχθούν σπουδαία πράγματα. Τέλος χαρακτήρισε για άλλη μια φορά ιδιαίτερης αξίας το θέατρο Φθιωτίδων Θηβών και πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντικό έργο γίνεται και στον αρχαίο οικισμό του Διμηνίου.

Από την πλευρά του ο κ. Μπένος αναφέρθηκε στο «Διάζωμα» και στο τι προσέφερε, παρά την αρχική δυσπιστία με την οποία αντιμετωπιζόταν από φορείς και πολίτες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «συμβαίνει ό,τι δεν μπορούσαμε να φανταστούμε» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η δύναμη της ψυχής και ο εθελοντισμός είναι το όπλο απέναντι στην παθογένεια του κρατισμού που έφτασε στην Ελλάδα σε ακραία σημεία.

Ο πρόεδρος του «Διαζώματος» εξήρε το έργο των αρχαιολόγων που μάλιστα τους χαρακτήρισε το μόνο αδιάφθορο κομμάτι της χώρας καθώς και την «Εν Δράσει» για το πρόγραμμα απασχόλησης που υλοποιεί και εργάζονται στο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών 70 άτομα μέσω ΑΣΕΠ.

Μάλιστα χαρακτήρισε καινοτομική την όλη δράση που υλοποιείται και χαρακτήρισε τη Μαγνησία σχολείο για τις προτάσεις της με τις οποίες δίνει απάντηση στην ανεργία η οποία μάλιστα αθροίζεται στην ανάδειξη των μνημείων, το ήθος και την καθαρότητα.

Επίσης ανέφερε ότι το ΥΠΠΟT έχει βγάλει στη δημοσιότητα ειδική προκήρυξη μέσω της οποίας τοπικοί φορείς με διαχειριστική επάρκεια θα μπορούν να εντάσσονται σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την ανάδειξη των μνημείων τους.

Για το θέατρο Φθιωτίδων Θηβών 3.500 θέσεων είπε πως είναι ένα από τα πέντε σημαντικότερα στην Ελλάδα και ότι για τις εργασίες και τις μελέτες έχουν εξασφαλιστεί 300.000 ευρώ (200.000 ευρώ από την «Εν Δράσει» και 100.000 ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας). Επιπλέον ανέφερε πως οι μελέτες μπορούν να εκπονηθούν μέσω «Διαζώματος» με οικονομικό και χρονικό όφελος (1/3 του κόστους και 1/5 χρόνου).

Για το Αρχαίο θέατρο Δημητριάδος που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ είπε πως ο αρχαιολόγος Μπάμπης Ιντζεσίλογου για πρώτη φορά κοινοποιεί τη δουλειά του στο διαδίκτυο η οποία θα αποτελέσει εργαλείο για διεπιστημονικό διάλογο, ενώ για το Αρχαίο Θέατρο Φερών εξήγησε ότι παρόμοιο πρόγραμμα με αυτό της «Εν Δράσει» ανέλαβε να εκπονήσει η εταιρεία «Πήλιον Όρος».

Στη συνέχεια η κ. Αδρύμη είπε πως όταν όλοι οι φορείς θέλουν και αγαπούν τον πολιτισμό το αποτέλεσμα είναι θετικό, ενώ για το θέατρο Φθιωτίδων Θηβών εξήγησε πως μετά από 20 χρόνια ξεκίνησαν οι ανασκαφές χάρη στη σπίθα που άναψε το «Διάζωμα», ώστε να αποκαλυφθεί το κοίλο και να ακολουθήσουν οι μελέτες. Επίσης είπε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί το μνημείο που είναι ένα λίθινο θέατρο με πολλές δομές μέσα σε ένα γνήσιο αρχαιολογικό τοπίο και να αποδοθεί στην κοινωνία.

Από την πλευρά της η κ. Ιντζεσίλογλου τόνισε πως γίνεται σημαντικό έργο στη Μαγνησία και η προσπάθεια που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς έχει προοπτική. Μάλιστα χαρακτήρισε αρωγό το «Διάζωμα», που –όπως εξήγησε– κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις για να συμπράξουν κι αυτό είναι πρωτοφανές με άριστα αποτελέσματα.

Για το αρχαίο θέατρο Φερών εξήγησε πως έχει εντοπιστεί η θέση και ότι απαιτείται συστηματική προσπάθεια επιβεβαίωσης και ανάδειξής του, ενώ πρόσθεσε πως έργα υλοποιούνται και στη Χλόη και στο Αερινό.

Τέλος ο κ. Ζούπης ανέφερε ότι η «Εν Δράσει» έγινε κοινωνός του ζητήματος του θεάτρου και χαρακτήρισε τιμή να συμμετέχει η ΜΚΟ σε μια τέτοια προσπάθεια.