Στη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί τον Οκτώβριο, από τον ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους όπου βρίσκεται, η εικόνα του «Άξιον Εστί», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, είχε προηγηθεί αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και των τοπικών φορέων της πόλης, το οποίο έγινε δεκτό.

Η  εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό, που λατρεύεται ως θαυματουργή από εκατομμύρια πιστούς, είναι προστάτιδα εικόνα όλων των μονών του Αγίου Όρους, ενώ αντίγραφά της βρίσκονται σε όλα τα μοναστήρια. Στην εικόνα η Παναγία παριστάνεται στον τύπο της Ελεούσας, με τον μικρό Χριστό στο δεξί της χέρι. Το ανάγλυφο «πουκάμισο» (περίβλημα) της εικόνας αποδίδει στέμμα στο κεφάλι της Θεοτόκου, το οποίο βαστούν Άγγελοι, και ειλητό με την επιγραφή “πνεύμα Κυρίου επ’  εμέ” στο χέρι του Χριστού . Ως προστάτιδα εικόνα όλων τον αγιορείτικων μονών φέρει στο πλαίσιό της σφραγίδες είκοσι μονών.

Η παράδοση αναφέρει ότι στα τέλη του 10ου αιώνα (980), σε ένα κελί κάτω από τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα, ασκήτευαν δύο μοναχοί. Τη στιγμή που ο ένας τελούσε την προσευχή του όρθρου της Κυριακής και ενώ ο άλλος έλειπε για να συμμετέχει σε αγρυπνία στις Καρυές, εμφανίστηκε στον πρώτο μοναχό ένας νέος που ζήτησε φιλοξενία. Οι δύο μαζί συνέχισαν τον όρθρο και την ώρα που έπρεπε να ψάλλουν στην Παναγία τον ύμνο «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον…» ο φιλοξενούμενος νέος άρχισε να ψέλνει ένα άλλο ύμνο, το «αξιόν εστίν ως αληθώς, μακαρίζειν σε». Ο μοναχός ενθουσιάστηκε και ζήτησε από τον νέο να γράψει τον ύμνο. Αυτό και έκανε και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με την παράδοση ο φιλοξενούμενος μοναχός ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και έκτοτε η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε τη μεταφορά της εικόνας, την οποία και μετονόμασε σε «Άξιον Εστί» στο Πρωτάτο, όπου και φυλάσσεται μέχρι σήμερα.