Οι χώροι του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών στο Δίον γίνονται ως τα μέσα Οκτωβρίου ένα μικρό παράρτημα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ολύμπου, στο οποίο φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έστησε στις αίθουσες του Κέντρου μια έκθεση, η οποία δίνει στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει αφενός τη συλλογή Κωστάκη και την προσφορά του συλλέκτη στη διάσωση έργων σπουδαίων δημιουργών, αφετέρου αυτήν την περίοδο της Ιστορίας της Τέχνης, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα.

Τίτλος της έκθεσης «Η Ρωσική Πρωτοπορία στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Το ΚΜΣΤ παρουσιάζει την ιστορία της συλλογής Κωστάκη» και όσοι την επισκεφθούν θα έχουν τη δυνατότητα να δουν αντιπροσωπευτικά έργα της συλλογής, σε πιστά αντίγραφα, καθώς και από ψηφιακές εκτυπώσεις του φωτογραφικού υλικού του Αρχείου Κωστάκη, ενώ ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος είναι αφιερωμένος στον συλλέκτη.

Στην αίθουσα Κλειώ, παρουσιάζονται χαρακτηριστικές στιγμές από την ιστορία της ρωσικής πρωτοπορίας, αλλά και σύγχρονες ανακατασκευές από σχέδια της συλλογής.

Φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα παρουσιάζονται στην αίθουσα «Θάλεια» του Κέντρου, ενώ η αίθουσα «Ερατώ» έχει διαμορφωθεί, ώστε να δίνει την ατμόσφαιρα του διαμερίσματος του Γιώργου Κωστάκη στη Μόσχα.

Ακόμη, σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, την οποία επιμελήθηκε η Αγγελική Χαριστού, επιμελήτρια του ΚΜΣΤ, θα γίνονται ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ μια ημερίδα η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου θα βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη συλλογή και την σπουδαιότητά της. Η ημερίδα που θα συντονίσει ο ιστορικός Τέχνης, Νίκος Γραικός, θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο, με ώρα έναρξης 8.30 μ.μ. και ομιλήτριες τη Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, και την Αγγελική Χαριστού.