Τα κατάλοιπα μιας αρχαίας συναγωγής με εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα αποκαλύφθηκαν στο Β. Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Αρχαιοτήτων της χώρας.

Η συναγωγή αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, στα ΒΔ της Θάλασσας της Γαλιλαίας, στα ερείπια της πόλης Χούκοκ (Huqoq), κοντά σε κιμπούτς με την ίδια ονομασία. Η συναγωγή χρονολογείται μεταξύ του 4ου και του 6ου αι. μ.Χ. Την εποχή εκείνη η εβραϊκή παρουσία  στην περιοχή του Ισραήλ επικεντρωνόταν στα Β. της χώρας.

Το ψηφιδωτό περιλαμβάνει παραστάσεις γυναικείων κεφαλών, μια αναπαράσταση του βιβλικού ήρωα Σαμψών και δύο αλεπούδες με φλεγόμενους πυρσούς δεμένους στις ουρές τους -λεπτομέρεια από τιν ιστορία στο Βιβλίο των Κριτών- και μια κατεστραμμένη εβραϊκή επιγραφή που ενθαρρύνει τους παριστάμενους να κάνουν καλές πράξεις.

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Jodi Magness (Παν. Β. Καρολίνα, ΗΠΑ)  και με τη συνεργασία αρχαιολόγων της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

«Τα ψηφιδωτά της συναγωγής επιδεικνύουν υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα», είπε η Magness σε ανακοίνωσή της.

«Αυτό, μαζί με τις μνημειακές διαστάσεις των λίθων που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή των τοίχων της συναγωγής συνιστά υψηλό βιοτικό επίπεδο στο χωριό, καθώς το κτίριο ήταν σίγουρα πολύ ακριβό.».

Το ψηφιδωτό έχει καλυφθεί για προστασία ενώ θα αποκαλυφθεί ξανά όταν ξεκινήσει η νέα ανασκαφική περίοδος, το 2013.