Η κυριαρχία του χριστιανισμού δυσκόλεψε τη ζωή των Εβραίων τον 4ο και 5ο αιώνα μ.Χ. Παρ’ όλα αυτά, το χωριό Hukok στη Γαλιλαία του βορείου Ισραήλ κατάφερε να αποκτήσει, κατά τα φαινόμενα, έναν αξιοσημείωτο πλούτο. Τούτο μαρτυρεί το εύρημα ενός περίτεχνου επιδαπέδιου ψηφιδωτού σε Συναγωγή της όψιμης ρωμαϊκής περιόδου. Σπάνιο, επιπλέον, είναι και το μοτίβο που απεικονίζει: μια βιβλική σκηνή.

Στη σκηνή αυτή, ο Σαμψών τοποθετεί δάδες ανάμεσα σε ουρές αλεπούδων – αναφορά σε κεφάλαιο του Βιβλίου των Κριτών της Παλαιάς Διαθήκης (15.4-5). Ο Σαμψών κατέστρεψε με τη βοήθεια των ζώων τα σιτηρά και τα αμπέλια των Φιλισταίων για να τους εκδικηθεί. Ένα άλλο τμήμα του ψηφιδωτού δείχνει τα πρόσωπα δύο γυναικών δίπλα σε ένα στρογγυλό περίαπτο. Μια εβραϊκή επιγραφεί υμνεί όσους κάνουν καλές πράξεις.

«Σε ελάχιστες Συναγωγές της όψιμης ρωμαϊκής περιόδου έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί ψηφιδωτά με βιβλικές σκηνές» εξηγεί η επικεφαλής των ανασκαφών Jodi Magness του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Δύο ακόμη έχουν βρεθεί με τον Σαμψών – η μία κοντά στο Hukok.

Σπάνια όμως είναι και η χειροτεχνική ποιότητα και η περίτεχνη διαμόρφωση του ψηφιδωτού, που αποτελείται από πολύ μικρές πολύχρωμες ψηφίδες. «Αν οι κάτοικοι του Hukok είχαν την οικονομική δυνατότητα για ένα τέτοιας αξίας κτίριο, τότε θα πρέπει να ήταν πολύ εύποροι» υποθέτει η Magness.

Λίγα χιλιόμετρα από το Hukok βρισκόταν κάποτε το ψαροχώρι Καπερναούμ και η αρχαία πόλη Μάγδαλα. Η Συναγωγή αποκαλύφθηκε από την ομάδα της Magness το περασμένο έτος. Συνεχίζοντας τις ανασκαφές βρήκαν ένα τμήμα του κτιρίου το οποίο διακοσμούσε το ψηφιδωτό.