Ψήφο εμπιστοσύνης στην Αθήνα αλλά και στη χώρα σηματοδοτεί η μεγάλη συμμετοχή στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, με βασικό άξονα την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το Ίδρυμα Ωνάση, ο αγωνοθέτης του διαγωνισμού, μας προετοιμάζουν για εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον από κάθε γωνιά του πλανήτη. Από τις 21 Μαΐου έως σήμερα ο διαδικτυακός κόμβος του διαγωνισμού www.rethinkathenscompetition.org έχει δεχτεί περισσότερες από 17.000 επισκέψεις, ενώ έχουν εγγραφεί πάνω από 1.200 ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, προερχόμενοι από 55 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η προθεσμία εγγραφής στον διαγωνισμό λήγει στις 23 Ιουλίου, ενώ η αντίστοιχη προθεσμία υποβολής προτάσεων για την πρώτη φάση του διαγωνισμού λήγει την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι απ’ όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) καθώς και από τρίτες χώρες που θεμελιώνουν το δικαίωμα στη διεθνή συμφωνία περί δημοσίων συμβάσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ενστάσεις

Αν η συμμετοχή των Ελλήνων αρχιτεκτόνων αποδειχθεί τελικά υψηλή, φαίνεται πως δεν εισακούονται επαρκώς οι ενστάσεις που διατύπωσε το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Σε πρόσφατη παρέμβασή του επιχείρησε να αποτρέψει τους συμπατριώτες μας να λάβουν μέρος στο «Re-think Athens» υποστηρίζοντας ότι έργα τέτοιας σημασίας, που αφορούν το κέντρο της πρωτεύουσας, με τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, προϋποθέτουν ισχυρή επιστημονική και θεσμική υποστήριξη της όποιας πρότασης. Η υποστήριξη αυτή είναι, σύμφωνα με τους συντάκτες της ανακοίνωσης, περιορισμένη για τέτοιας σημασίας έργο. «Πραγματικοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, με διαδικασίες που κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και το αδιάβλητο, στο μέτρο του δυνατού, της αντικειμενικότητας της κρίσης υπάρχουν μόνο δύο τύπων: οι διεθνείς, υπό την αιγίδα της UIA (Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων, που εδρεύει στο Παρίσι), και οι Εθνικοί Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί. Αγνοώντας τις δόκιμες και θεσμοθετημένες διαδικασίες, το Ίδρυμα Ωνάση και τα τρία υπουργεία που έχουν εκδώσει τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, προωθούν έναν ιδιωτικό, στην ουσία, διαγωνισμό, τους κανόνες του οποίου ορίζει ο ίδιος ο αγωνοθέτης».

Τα κίνητρα της ανακοίνωσης δείχνουν να έχουν ιδεολογική αφετηρία. Εφόσον ο διοργανωτής του διαγωνισμού δεν είναι το κράτος, όλα τίθενται εν αμφιβόλω. Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί παύουν να είναι «πραγματικοί», «αδιάβλητοι» και «αντικειμενικοί». Υπενθυμίζεται ότι το 2007 το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» οργάνωσε κλειστό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό από τον οποίο προέκυψε η επιλογή του διεθνούς φήμης Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.