Πλατεία Θεάτρου. Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων «Ανάπλαση της περιοχής της Πλατείας Θεάτρου», έκδ. Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε., Αθήνα 2012

ISBN 978-960-88084-2-3

Κυκλοφόρησε, δυστυχώς εκτός εμπορίου, τόμος με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την ανάπλαση της περιοχής της Πλατείας Θεάτρου, στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας. Αναθέτουσα αρχή, για τον διαγωνισμό, την έκθεση των προτάσεων και για την εν λόγω έκδοση είναι η ΕΑΧΑ Α.Ε. (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις), η διευθύντρια της οποίας σημειώνει στον πρόλογο: «…Η συνειδητή επιλογή της εκ νέου χρήσης του θεσμού των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που —τουλάχιστον για την Αθήνα— είχε σε μεγάλο βαθμό υποβαθμιστεί, αν όχι ξεχαστεί περισσότερο από μια δεκαετία, είχε στόχο την προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη».

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2010. Από τις 31 συμμετοχές απονεμήθηκαν 1ο, 2ο και 3ο βραβείο και 5 ισότιμες εξαγορές.

Ας εκφράσουμε κι εμείς, μαζί με τα μέλη της κριτικής επιτροπής (Λίζα Σιόλα, Νικόλαος Φιντικάκης, Ευάγγελος Λυρούδιας, Παρασκευή Νουκάκη-Μπαμπάλου, Jesús Aparicio), την ευχή να διενεργηθούν στο μέλλον και άλλοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί που θα δώσουν λύσεις στα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν το ιστορικό κέντρο της πόλης μας.