Το Σάββατο 9 Ιουνίου και την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 η ΚΣΤ′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ανταποκρινόμενη σε πρωτοβουλία εκπαιδευτικών της Ελληνογαλλικής Σχολής Αθηνών, διοργάνωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά τρεις εκπαιδευτικές δράσεις για 40 μαθητές 11-12 ετών.

Αρχικά οι μαθητές παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη συντήρηση των λίθινων μνημείων το οποίο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή τους στο εργαστήριο των γλυπτών.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν εκπαιδευτική ξενάγηση, με θέμα τον Πειραιά, ως σημαντική λιμενική πόλη κατά την αρχαιότητα, και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό παιχνίδι για την αρχαία ναυσιπλοΐα.

Η τρίτη εκπαιδευτική δράση, αφορούσε τα χάλκινα αγάλματα του Μουσείου Πειραιά και επικεντρώθηκε στη μυθολογία της Απολλώνιας Τριάδας.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο τείχος περιμετρικά του λιμανιού της Ζέας, όπου και ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Εξοικειωμένοι πλέον με τον χώρο οι μαθητές διανυκτέρευσαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και το επόμενο πρωί ξενάγησαν τους γονείς τους σε όσα εκθέματα τους είχαν εντυπωσιάσει, έχοντας βιώσει μια ξεχωριστή μουσειακή εμπειρία.

Εβδομάδα Περιβάλλοντος

Κατά την Εβδομάδα Περιβάλλοντος, η ΚΣΤ′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά και με τη συνδρομή εθελοντών, μαθητών, ΑμεΑ, προσκόπων και του ποδοσφαιρικού συλλόγου «Πειραϊκός», επέβλεψε και συμμετείχε σε καθαρισμούς στους αρχαιολογικούς χώρους του Πειραιά. Οι δράσεις καθαρισμού πραγματοποιήθηκαν από την Τρίτη 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μέχρι και την Κυριακή 10 Ιουνίου.

Ο απολογισμός των δράσεων ήταν θετικός και συγκεκριμένα:

Από Τρίτη 5 Ιουνίου έως Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012: Ολοκληρώθηκε η αποψίλωση και ο καθαρισμός στη Διαμέσου πύλη και πραγματοποιήθηκε μερική αποψίλωση στο τείχος της οδού Κόδρου. Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός και η αποκομιδή απορριμμάτων στο σύνολο των Αστικών Πυλών.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012: Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός στην πλατεία Τερψιθέας και μερική αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου.

Σάββατο 9 Ιουνίου και Κυριακή 10 Ιουνίου 2012: Πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί στο Κονώνειο Τείχος, από την περίφραξη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έως τη θέση «Φοίνικας».