Κλεάνθη-Χριστίνα Βαλκανά, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας – Το ζωγραφικό έργο, εκδ. Μουσείου Μπενάκη, 2012, σελ. 340

ISBN 978-960-476-099-2

Η έκδοση ενός βιβλίου για το έργο μιας εμβληματικής μορφής της σύγχρονης Τέχνης όπως είναι ο Νίκος Χαζτηκυριάκος Γκίκας και το άνοιγμα του σπιτιού του στο κέντρο της Αθήνας (Κριεζώτου 3) ως εκθεσιακού χώρου είναι δύο σημαντικές πρωτοβουλίες του Μουσείου Μπενάκη μέσα στο δύσκολο αλλά και ανήσυχο 2012.

Το βιβλίο αποτελεί μια μονογραφία για το σύνολο του ζωγραφικού έργου του καλλιτέχνη, στην οποία αναδεικνύονται όχι μόνο η ευρύτητα της ζωγραφικής του, αλλά και οι συνάφειες ή ετερότητες που παρουσιάζει η ζωγραφική αυτή αφενός με τα κινήματα της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, αφετέρου με τη σινοϊαπωνική τέχνη και την ελληνική παράδοση.

Τα στοιχεία της βιογραφίας του, τα οποία παρατίθενται στην αρχή του βιβλίου, ανακαλούν στην μνήμη φυσιογνωμίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού πνεύματος με τις οποίες ήταν σε επαφή και συνάφεια ο Υδραίος στην καταγωγή καλλιτέχνης. Επιδόθηκε στην αναζήτηση της ελληνικότητας σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού και της κοινωνικής ζωής και θεωρήθηκε δικαίως μέλος και συνομιλητής της περίφημης γενιάς του ’30. Ιδιάιτερη αίσθηση προκαλούν οι σπάνιες φωτογραφίες έργων του που δεν υπάρχουν πια.