Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, διαγώνια από το ρωμαϊκό ωδείο και είναι ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία της. Ωστόσο, κάθε άλλο παρά έχει αναδειχθεί. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου-σταδίου δεν έχει καν ανασκαφεί. Οι απαλλοτριώσεις σχεδιάστηκαν με αποσπασματικό τρόπο και αυτό κάνει το έργο να καρκινοβατεί επί 30 και πλέον χρόνια. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της κατάρτισης ενός συνολικού σχεδίου, το οποίο προβλέπει σε πρώτη φάση την κατεδάφιση όλων των απαλλοτριωμένων κτιρίων και την ανασκαφή στα σημεία που θα απελευθερωθούν.

«Οι πόλεις που έχουν αρχαιότητες υφίστανται και κάποιες ταλαιπωρίες», είπε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη. «Οφείλουμε, ανταποδοτικά, να δίνουμε ελεύθερους χώρους και διεξόδους στους κατοίκους τους. Αν όλα προχωρήσουν σωστά και οργανωμένα, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια μπορεί να αποδοθεί στην πόλη ένας σημαντικός ανοικτός χώρος», τόνισε. Η ίδια ανέφερε πως στο υπουργείο έφθασε εξώδικο με το οποίο ιδιοκτήτης ζητά 2,5 εκατ. ευρώ για στέρηση χρήσης.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Νικολέττα Βαλάκου και την έφορο Ερωφίλη Κόλλια, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο είναι έργο πιθανώς της εποχής του Δομιτιανού, δώρο του αυτοκράτορα προς την πόλη για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της αποικίας. Η κατασκευή του πρέπει να έγινε μεταξύ 80 μ.Χ. και 90 μ.Χ. Οι διαστάσεις του υπολογίζονται σε 200 μέτρα μήκος, 90 μέτρα πλάτος και η συνολική του έκταση φτάνει τα περίπου 20 στρέμματα.

Το ΚΑΣ έδωσε άδεια και για τη χρήση του ρωμαϊκού ωδείου από τις επόμενες μέρες και μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να γίνουν εκδηλώσεις τριών φορέων: του Πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Πατρέων, του Οργανισμού Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και της Εταιρείας Προώθησης Βυζαντινού Οργανισμού «Πορφύρα». Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν οι εκδηλώσεις είναι η ασφάλεια. Ο τοπικός δήμος πρέπει να επισκευάσει και να αντικαταστήσει ξύλινα στοιχεία που έχουν φθαρεί. Παραστάσεις, συναυλίες, σχεδόν όλα τα ενδιαφέροντα θεάματα του καλοκαιριού θα παρελάσουν από τη σκηνή του ωδείου. Δεν λείπουν και τοπικές παραγωγές, όπως η εκδήλωση της «Πορφύρας» με βυζαντινή μουσική την οποία σολίστ θα είναι ο Μανόλης Μητσιάς.

Θηριομαχίες

Στην αρένα του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου γίνονταν αθλητικοί, μουσικοί και θεατρικοί αγώνες, αλλά και οι γνωστές ρωμαϊκές θηριομαχίες και μονομαχίες.