Περιορισμό στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών επέβαλε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του. Το σκεπτικό των μελών του συνδέεται με δύο ζητήματα: την ασφάλεια των θεατών, αλλά και του μνημείου, που χτίστηκε το 161 μ.Χ., καταστράφηκε από πυρκαγιά στα τέλη του 3ου αι. μ.Χ., για να αποκαλυφθεί τον 19ο αιώνα και να αναστηλωθεί τον 20ό.

Καθοριστικοί παράγοντες στην απόφαση ήταν τόσο η παραβίαση, κάθε χρόνο, του ορίου που έχει τεθεί για τον ανώτερο αριθμό θεατών σε κάθε παράσταση (1.500 άτομα), κάτι που συμβαίνει κυρίως στις εκδηλώσεις δημοφιλών καλλιτεχνών, καθώς και το πυκνό του πρόγραμμα, που φέτος περιελάμβανε εκδηλώσεις ή πρόβες σχεδόν κάθε μέρα.

«Κάθε χρόνο παραβιάζεται το όριο. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και ας βγάλουμε το Ωδείο από τα μνημεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καταστρέφεται», δήλωσε ο καθηγητής Μιχαήλ Τιβέριος, ενώ από την πλευρά του ο καθηγητής Μανόλης Κορρές επεσήμανε: «Η υπερεκμετάλλευση ενός αγαθού στο τέλος το απαξιώνει, φθείρεται και νοηματικά από τη χρήση. Αν κάποιος κρατούσε ένα ποσοστό από τα εισοδήματα από τα μνημεία σε έναν κουμπαρά, θα είχαν εξασφαλιστεί και άλλοι εναλλακτικοί χώροι».

Προτάσεις διατυπώθηκαν πολλές, οι οποίες συγκεράστηκαν σε δύο: Να κατέβει το όριο στους 1.000 θεατές και να περιοριστούν οι εκδηλώσεις από 27 σε 20, με τις πρόβες να μην ξεπερνούν τη μία μέρα σε κάθε περίπτωση, ενώ η τελική διαλογή να γίνει με ευθύνη των διοργανωτών, δηλαδή του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων (Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας) και του Οργανισμού Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Επίσης, τα μέλη του Συμβουλίου τάχθηκαν ομόφωνα κατά της παιδικής παράστασης «Λάχανα και Χάχανα: The musical» –όπως και σε οποιαδήποτε παιδική εκδήλωση– για λόγους ασφαλείας των μικρών θεατών.

Τέλος, όσον αφορά στις παραστάσεις στο Ηρώδειο, το ΚΑΣ έδωσε το «πράσινο φως» και σε μια «εμβόλιμη» εκδήλωση. Πρόκειται για μια παράσταση χορού από μαθητές της σχολής Martha Graham Dance Company, η δε παραχώρηση του Ωδείου γίνεται χωρίς αντίτιμο λόγω του φιλανθρωπικού χαρακτήρα της εκδήλωσης, εφόσον τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη του νοσοκομείου Παίδων Αθηνών.