Πού έκανε τα ψώνια του ένας αριστοκράτης τον 7ο αιώνα; Στο νησί Ντάνινεϊλ στο Strangford Lough της βόρειας Ιρλανδίας. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στο σημείο αυτό ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό… εμπορικό κέντρο, όπου έβρισκε κανείς τα πάντα, ό,τι δηλαδή παρείχαν οι ευρωπαϊκές αγορές εκείνα τα χρόνια: από κρασί, γούνες και δέρμα φώκιας μέχρι σκλάβους και ιρλανδικά λυκόσκυλα.

Τα αγαθά έρχονταν από μέρη τόσο μακρινά όσο η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και η Ισλανδία. Ειδικά για τους οινεμπόρους η αγορά του Ντάνιντεϊλ ήταν ένας πολύ ελκυστικός στόχος, μια και Ιρλανδοί βασιλιάδες εκτιμούσαν δεόντως το κρασί. Ανάμεσα στους πελάτες που έβλεπε συχνά το Ντάνιντεϊλ ήταν ως εκ τούτου οι υποτακτικοί της βασιλικής δυναστείας Dal Fiatach, με έδρα το Ντάουνπάτρικ. «Αυτό το μικρό νησάκι έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο για τον πλούτο του βασιλείου του Όλστερ» εξηγεί ο ανασκαφές Τομ ΜακΈρλην.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και ένα τέτοιο εμπορικό κέντρο όπως το Ντάνιντεϊλ δεν ήταν ασφαλές σε ό,τι αφορά τη διακίνηση πλαστογραφιών. Έτσι, τα όψιμα χρόνια της αγοράς εμπορεύονταν εκεί, μεταξύ άλλων, και σπαθιά Ulfbehrt. Ο Ulfberht ήταν ένας διάσημος Φράγγος σιδηρουργός, που υπέγραφε τα σπαθιά του με τα γράμματα +VLFBERT+T. Τα όπλα του έγιναν τόσο δημοφιλή που άρχισαν να τα αντιγράφουν πλήθος πλαστογράφων. Το εμπόριο στο ιρλανδικό νησί ανθούσε επί δύο περίπου αιώνες.