Μια ψηφιακή κιβωτό στην οποία διασώζονται ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς –κανένα όμως από την Ελλάδα– δημιούργησε η Google.

Το World Wonders Project (έργο Θαύματα του Κόσμου), το οποίο είναι πλέον προσβάσιμο δωρεάν σε όλο τον κόσμο, δίνει στους χρήστες τού Διαδικτύου τη δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά μνημεία εξέχουσας πολιτιστικής, ιστορικής ή φυσικής σημασίας.

Πρόκειται για 132 μνημεία που βρίσκονται σε 18 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αυστραλίας και της Αμερικής: από το παλάτι των Βερσαλλιών στη Γαλλία και το Στόουνχεντζ στη Βρετανία, μέχρι τα ερείπια της Πομπηίας στην Ιταλία και τους αρχαίους ναούς του Κιότο στην Ιαπωνία.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Google χρησιμοποιεί την υποδομή του προγράμματος Street View, επιτρέποντας στους χρήστες της να εξερευνήσουν σπιθαμή προς σπιθαμή τα μνημεία μέσα από πανοραμικές φωτογραφίες 360 μοιρών.

Η λήψη των φωτογραφιών έγινε από δεκάδες οχήματα στα οποία η εταιρεία έδωσε το όνομα Google Trike. Πρόκειται για ποδήλατα με τρεις ρόδες, στα οποία έχει εγκατασταθεί ένα περίπλοκο σύστημα φωτογραφικής απεικόνισης με εννέα φακούς.

Ο επισκέπτης της πλατφόρμας μπορεί να θαυμάσει ακόμη και τις πιο αδιόρατες λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής του κάθε μνημείου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει —σε μορφή κειμένου— αναλυτικές πληροφορίες για την ιστορία του κάθε μνημείου και μπορεί, αν το επιθυμεί, να παρακολουθήσει σχετικά βίντεο στο YouTube.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί τον περιβάλλοντα χώρο με τη χρήση της τρισδιάστατης τεχνολογίας.

Η πλατφόρμα είναι προϊόν συνεργασίας της Google, της UNESCO, του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων, του φωτογραφικού πρακτορείου Getty Images και του ιστότοπου Ourplace και αποτελεί συνέχεια του Google Art Project, μιας πλατφόρμας που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, η οποία δίνει στους επισκέπτες της τη δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου (μεταξύ αυτών και τα Μουσεία Ακρόπολης, Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης).

Γιατί απουσιάζει η Ελλάδα

Οι χρήστες της υπηρεσίας δεν έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τον Παρθενώνα, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ή τις Μυκήνες. Από το World Wonders Project απουσιάζουν παντελώς τα μνημεία, τα αξιοθέατα και οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους.

Η Google επέλεξε να φιλοξενήσει μόνο τα μνημεία των χωρών στις οποίες λειτουργεί το Street View, η γνωστή διαδικτυακή υπηρεσία φωτογραφικής απεικόνισης που προβάλλει πανοραμικές φωτογραφίες δρόμων, δημόσιων χώρων και κτιρίων.

Στην Ελλάδα, όμως, το Street View έχει απαγορευθεί από την άνοιξη του 2009, με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Έτσι, η χώρα μας αποκλείστηκε από το World Wonders Project.

«Το έργο αυτό βασίζεται στην τεχνολογία του Street View. Ως εκ τούτου, σε αυτό περιλαμβάνονται μνημεία τα οποία βρίσκονται στα σημεία που λειτουργεί ήδη η υπηρεσία», δήλωσε στα «ΝΕΑ» στέλεχος της Google. «Στο μέλλον σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με περισσότερους φορείς ανά τον κόσμο, προσθέτοντας νέα μνημεία», ανέφερε το στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας, χωρίς να διευκρινίσει αν θα γίνει προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος της απαγόρευσης στην Ελλάδα, η οποία άλλωστε αφορά φωτογράφηση σπιτιών και δρόμων και όχι μνημείων ή αρχαιολογικών χώρων.

Το World Wonders Project είναι διαθέσιμο δωρεάν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.google.com/culturalinstitute/worldwonders