Από σήμερα θα είναι επισκέψιμο για το κοινό το εποχικό Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά – Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στο Πισκοπιανό Χερσονήσου.

Το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά, που λειτουργεί από το 1988, στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα, όπου παρουσιάζονται θεματικές ενότητες -κρητικό σπίτι, ελαιοτριβείο, βαρελάδικο, μαραγκούδικο, σιδεράδικο, αγροτικά εργαλεία- με άξονα την ύπαιθρο και αντικείμενα που χρονολογούνται από τον όψιμο 19ο αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού. Η φάμπρικα αποτελεί δωρεά του Μενελάου Γ. Παρλαμά, συνιδρυτή της ΕΚΙΜ.

Από το περασμένο έτος το Α.Μ.Μ.Π. λειτουργεί ως ενιαίος χώρος με πτέρυγες υφαντικής, από τις Συλλογές υφαντών της κυρίας Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη, καθώς και της Ε.Κ.Ι.Μ. Η  κατηγοριοποίηση των υφαντών σε δύο επίπεδα (συμβόλων και τεχνικών) παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, από τη δωρεά της κυρίας Λιάνας Παρλαμά προς την Ε.Κ.Ι.Μ. και τη συνδρομή του Π.Ε.Π. Κρήτης.

Οι εκθεσιακές ενότητες περιβάλλονται από πλούσιο εποπτικό υλικό και σύγχρονα ψηφιακά μέσα που επιτρέπουν στον επισκέπτη να έχει πρόσβαση σε επιπλέον πληροφορία και τεκμηρίωση. Οι χώροι είναι προσβάσιμοι στα Α.Μ.Ε.Α. και το μουσείο διαθέτει μικρό πωλητήριο στην αίθουσα υποδοχής. Οι ώρες λειτουργίας του Α.Μ.Μ.Π είναι από Δευτέρα έως Σάββατο 11.00 – 14.00 και 16.00 – 20.00 (Κυριακή κλειστά).

Η τιμή του κανονικού εισιτηρίου είναι 4€, του μειωμένου 3€, ενώ σχολικές ομάδες, παιδιά κάτω των 12 ετών και κάτοχοι της Κάρτας Πολιτισμού ή του ICOM έχουν ελεύθερη είσοδο.