Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, τον επικεφαλής του «Διαζώματος» κ. Σταύρο Μπένο, και τον καθηγητή Αρχαιολογίας, κ. Πέτρο Θέμελη, ξενάγησε χθες στο αρχαίο θέατρο της Απτέρας η προϊσταμένη της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία των ανασκαφών του Αρχαίου Θεάτρου.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.400.000 €.

Η αρχαιολόγος κ. Βάνα Νινιού-Κινδελή, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, διαβεβαίωσε ότι το ύψος της χρηματοδότησης του έργου επαρκεί για την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου.

Το θέατρο της Απτέρας βρίσκεται στη θέση Παλιόκαστρο, στο Δήμο Σούδας του νομού Χανίων. Η οικοδόμησή του έγινε σε δύο φάσεις: η πρώτη κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και η δεύτερη τον 1ο αιώνα μ.Χ. Σε τμήματα του σκηνικού οικοδομήματος διακρίνεται μετασκευή που έγινε μετά την ολοκλήρωση του μνημείου.

Το θέατρο έχει τη χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα και για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί το ασβεστολιθικό πέτρωμα της περιοχής, από το οποίο έχουν κατασκευαστεί γενικά τα μνημεία της πόλης.