Άγγελοι και δαίμονες κατακλύζουν φέτος το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών μέσα από τον κύκλο ομιλιών «Φανταστικά και Απόκοσμα», τον οποίο διοργανώνει ο Σύλλογος των Φίλων του μουσείου. Στα πλαίσια του κύκλου ομιλιών αυτού εντάσσεται και η ομιλία του τέως καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Δημητρίου Τριανταφυλλόπουλου με τίτλο «Άγγελοι και δαίμονες. Φαντασία και πραγματικότητα».

H αγγελολογία και η δαιμονολογία απασχολούν σε κάθε εποχή, ακόμα και στη σύγχρονη, τις κοινωνίες. Οι άνθρωποι, σαστισμένοι από τον καταιγισμό «εξωγήινων όντων», διερωτώνται: Πρόκειται για πλάσματα της αχαλίνωτης φαντασίας ή για μια πραγματικότητα πέραν αυτής που ζούμε; Απαντήσεις υπάρχουν πάμπολλες και διαφορετικές.

Στη διάλεξη ο ομιλητής θα διερευνήσει μερικά ενδιαφέροντα βασικά ερωτήματα όπως: Τα «υπερφυσικά όντα» και η πίστη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το θρησκειολογικό υπόβαθρο, ο διαχωρισμός τάξεων των υπερφυσικών όντων, η πορεία εξέλιξής τους στο Βυζάντιο και το Μεταβυζάντιο, η σημασία τους στο εικονογραφικό πρόγραμμα των ναών και η έννοιά τους στην τρέχουσα πραγματικότητα. Και παρόλο που η σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων ελκύει τον ακροατή περισσότερο από τη φωτεινή, ο ομιλητής, ειδικός στα θέματα του Βυζαντίου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, χώρους απλέτου φωτός —κτιστού, ακτίστου και υπερβατικού— θα ασχοληθεί κυρίως με τη φωτεινή πλευρά του υπερφυσικού, με τους αγαθοποιούς αγγέλους.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2012 και ώρα 19.30.