Νέους κήπους με λουλούδια αντίστοιχα εκείνων που θα τον κοσμούσαν στην αρχαιότητα απέκτησε ο Παλατίνος Λόφος στη Ρώμη, σε μια προσπάθεια αρχαιολόγων και συντηρητών να ανασυνθέσουν αυτό που ήταν πριν 2.000 χρόνια.

«Ο Παλατίνος δεν ήταν μόνο αρχιτεκτονική. Ήταν ένα παιχνίδι χρωμάτων – από τοιχογραφίες, κρήνες και λουλούδια. Ήταν η φύση που διαπερνούσε την πόλη» λέει η επικεφαλής του αρχαιολογικού τμήματος της Ρώμης Maria Rosaria Barbero. «Θελήσαμε να δώσουμε στον Παλατίνο τα χρώματά του πίσω», συμπληρώνει κοιτώντας μερικές πετούνιες που περιστοιχίζονται από ερείπια στο χρώμα της τερακότας, τμήμα μιας τεράστιας εσωτερικής αυλής του Ανακτόρου των Φλαβίων που χτίστηκε από τον Δομιτιανό το 92 μ.Χ. Γιατί, όπως λέει και ένα δημοσίευμα, οι αυτοκράτορες ήθελαν οι εγκαταστάσεις στους στον Παλατίνο να διακοσμούνται με κήπους των οποίων το μεγαλείο θα  βοηθούσε να νομιμοποιηθεί η ιερή φύση της εξουσίας τους.

Στα πλαίσια της ανασύνθεσης του φυσικού περιβάλλοντος του λόφου, οι ειδικοί προσέθεσαν και την μερική αποκατάσταση του Orti Farnesini,  του πρώτου βοτανικού κήπου της Ιταλίας που δημιουργήθηκε τον 16ο αι. Από την άλλη πλευρά, δεν κατάφεραν να ανασυνθέσουν τις αναρίθμητες κρήνες του λόφου, καθώς ήταν αδύνατον να μεταφέρουν τόσο νερό εκεί.

Στον Παλατίνο υπήρξαν κατά την αρχαιότητα οι πιο πολυτελείς οικίες της Ρώμης. Στους κατοίκους του συγκαταλέγονταν οι αυτοκράτορες Νέρων και Αύγουστος καθώς και ο φιλόσοφος Κικέρων, ενώ σύμφωνα με μια άποψη η ίδια η λέξη «παλάτι» είναι παράγωγο του ονόματος Παλατίνος.